Няколкоетажна сграда е възможно да се появи на едно от най-красивите места в София - парка на Руската църква.

За това алармират от Граждански комитет "Спасение 2000". Споровете за съдбата на парка датират от десетилетия, разказва архитект Весела Тончева, председател на комитета.

От сдружението обжалват заповед на главния архитект на столицата Петър Диков, с която е променен планът за регулация на парк "Руска църква".

Той разделя градината в центъра на столицата на 2 квартала и допуска застрояване на територията на 30-годишния парк.

С договор от 2 март 2001 г. между тогавашния кмет на София Стефан Софиянски и московския му колега Юрий Лужков са разменени сгради в двете столици.

Според договореното българската страна преотстъпва сградата на ул. "Раковски" 92 и училищен комплекс на улица "Св. Наум" със застроена площ 3 615, 43. кв. м. и разгърната такава 12907, 87 кв.м.

В момента на "Раковски" 92 се помещава Домът на Москва.

Преди сградата е била съветско посолство, а сега на адреса й са регистирани 27 фирми, които имат бизнес дейност, уточни Тончева.

Настоящите искания на Москва са посолството да бъде възстановено в Руски имперски център. Аргументите за тях са, че проектът е свързан с възстановяване на сградата, която е била разрушена при бомбардировките през 1944 г.

Никъде обаче няма документ, който да доказва, че сградата е разрушена от бомбардировките, или че е била със стойността на паметник на архитектурата и културата, категорична е Тончева.

Още повече, че новото посолство на Русия е изградено срещу Парк хотел Москва преди сградата на "Раковски" да бъде премахната.

В замяна София получава в Москва нежилищна площ 165, 2 кв. м. и нежилищна сграда с обща площ 1 915 кв.м., което по думите на Тончва е "нищо".

Другите апетити...
По време на своя мандат като кмет на столицата Александър Янчулев реституира собственост на акционерно дружество "Т. Балабанов" в полза на наследниците на някогашните акционери на ъгъла на бул. "Цар Освободител" и улица "Раковски" (паркът на Руската църква), разказва още Тончева.

Впоследствие Софиянски, с помощта на Столичния общински съвет, на два пъти упълномерява реституираните имоти и израелската фирма "Абротеа Интернешнъл" купува въпросните имоти с площ 1 300 кв. м.
(Фирмата е дъщерна на "Ащром", добила известност покрай скандала с Халите).

След това фирмата провежда конкурс за офис сграда в собствеността си.

Той обаче не доведе до удовлетворяващ резултат, отбелязва архитект Тончева.
По думите й, идеята за застрояване на парка е довела до силна обществена реакция.
Създадена е била подписка срещу застрояването на парк Руска църква, за чиято защита са настоявали над 12 000 души.

По-късно СОС възлага на Софиянски преговори за замяна на собствеността на "Абротеа Интернешнъл" с подходящ по стойност и местонахождение имот.
Фирмата се съгласява на замяната с предложените 25 дка в зона Б-5.

Които забележете, уточнява архитект Тончева, са на мястото на бъдещия парк "Възраждане".

Към днешна дата решението не е изпълнено и израелската фирма е настоящ собственик на терена в парка на руската църква.  

По информация на комитет "Спасение 2 000" претенции за строителство в парк Руска църква имат Дом на Москва в София - с недоказано законово право на строеж, "Абротеа Интернешнъл" - със собственост 1 300 кв. м., и галерия "Крида арт" - с искане за изграждане на павилион върху общинската собственост, добави архитект Тончева.

Тя е категорична, че - „сред този хаос от апетити, бъдещето на едно от най-красивите места на европейската ни столица трябва да бъде решено в най-кратки срокове", защото - "нашият живот се определя от непубличните срещи на публичните хора".