Холандия скоро ще започне участието си в международната военна операция против правителствените войски в Либия. Това заяви пред депутати в Париж френският премиер Франсоа Фийон, цитиран от РИА Новости.

По думите му операциите над Джамахирията продължават при тясно сътрудничество между Франция, САЩ, Белгия, Великобритания, Канада, Дания и Италия, а „страни като Катар и Холандия скоро ще се включат".

Френският президент Никола Саркози посети днес базата на френските военновъздушни сили на остров Корсика, откъдето излитат френските изтребители срещу Либия. На базата Солензара френският държавен глава дойде, съпровождан от френския министър на отбраната Жерар Лонге.

От събота до понеделник френските самолети са извършили 55 полета в рамките на операцията. Във вторник началникът на Генералния щаб заяви, че утре в операцията ще се включи и Авионосната ударна група (АУГ) – френският самолетоносач „Шарл де Гол” с изтребители на борда.

Франсоа Фийон заяви, че страната му ще продължи да се бори с войските на Муамар Кадафи, тъй като се чувства задължена към либийските въстаници в Бенгази, които размахват френското знаме.

„В Бенгази развяват френския трикольор и флага на другата Либия и това ни задължава. Трябва да подкрепим мечтите за демокрация и модернизация", каза той пред депутатите от Националното събрание.

Той посочи също, че е изключено изпращането на френски сухопътни войски в Либия.

От френското външно министерство заявиха, че на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък може да бъде поставено на обсъждане искането на Русия за прекратяване на огъня в Либия. Това е казала говорителката на френското външно министерство Кристин Фаге на брифинг днес. Тя посочи, че това по всяка вероятност ще бъде поставено в дневния ред на заседанието от представители на руското външно министерство.

Международната военна операция е в резултат на резолюция 1973 на ООН за установяване на забранена за полети зона над Джамахирията. До това се стигна, след като протестите срещу Муамар Кадафи прераснаха в гражданска война и полковникът хвърли танкове и ВВС срещу опозицията.

Ударите започнаха на 19 март с удари по обекти на ПВО на Либия. С помощта на крилати ракети и ударни самолети бяха унищожени над 50% от противовъздушната отбрана, но с цената на поне 60 мирни жертви.