Представителят на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин призова силите на Алианса, дислоцирани в Косово да не се намесват в политическите процеси.

Въобще не ни се харесва тревожната информация - която разбира се трябва да бъде проверена отново - че някои военни, на ръководни длъжности в НАТО, поставят въпроса за недопускането на косовска територия на сръбски държавни ръководители.
Това не влиза в техния мандат, категоричен е Рогозин, цитиран от „Новости".

Дипломатът обръща внимание, че за Русия е много важно Пактът, който има свои сили в Косово в никакъв случай да не се занимава с политика, а с това, с което и до сега - заема неутрална позиция, без да се намесва във вътрешните работи.

В тази връзка Рогозин предупреждава, че ако информацията се потвърди, то разговорът между Русия и западните й партньори ще се усложни, като е възможно „драматично развитие на събитията около дискусията Русия - НАТО".

Руските медии коментират, че Рогозин не е уточнил какви действия може да предприеме Москва в случай на намеса на НАТО във вътрешните работи на Косово.

Припомняме, на 17 февруари Косово обяви независимостта си от Сърбия. До момента САЩ и някои от големите в ЕС признаха новата държава, но расте броят и на тези, за които актът в Прищина е незаконен.

Снощи, след протестен митинг в Белград, развилнялата се тълпа атакува сградата на американското посолство в сръбската столица.

От своя страна официален Белград започна да изтегля посланиците си от страните, признали Косово.