След 9-часово съвещание състав на Софийски градски съд, председателстван от съдия Румяна Ченалова, не успя да стигне до категорично заключение дали Илиян Тодоров е виновен за двойното убийство пред столичната дискотека „Соло."

Припомняме, на 18-и април 2009 г. около 3,30 сутринта двама младежи бяха ранени смъртоносно с удари с нож в гърба при свада до Съдебната палата. Обвинен за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров е 24-годишният Илиян Тодоров. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 години до доживотен затвор без право на замяна.

На едно от предишните заседания прокуратурата поиска Илиян Тодоров да лежи зад решетките доживот.

Днес съдът трябваше да прочете присъда. Това обаче не се случи, тъй като според състава към момента обстоятелствата по делото не са изяснени. Съдебният състав постанови възобновяване на съдебното следствие на записите от видеокамерите заснели мястото на инцидента.

Според съдите от камерите се вижда, че обстановката на мястото на инцидента съществено се различава от описаната обстановка в обвинителния акт. "Това, което се вижда е много различно от фактическата обстановка," заяви Ченалова.

Тя посочи, че органът в досъдебното производство и прокуратурата не са представили на съда навреме видеозаписите. Освен това, назначената техническа експертиза, според съдебния състав, необективно възпроизвежда случилото се.

Необходимо е информацията от видеозаписите да бъде подробно изследвана. По думите на Ченалова делото е изключително тежко и изчистването на тази информация е от особено значение.

Тя изтъкна, че нито един от свидетелите не е разказал пред съда точно какво се е случило в нощта на инцидента.

Ще бъде изпратено запитване до КАТ, с което да се установи на чие име е било е регистрирано към онзи момент едно от такситата, които са били в близост до дискотека „Соло."

Съдът назначи техническа експертиза на два от трите записа с вещи лица от БАН. Те трябва да опишат и проследят действията, които се развиват на пешеходната пътека в нощта на фаталния инцидент, а също така и да проследят действията на всяко едно от лицата, които са участвали в боя.

Назначена бе съдебно-медицинска експертиза и определи да бъде извършен преглед на пострадалия Кирил Димитров като се установи каква е посоката и дълбочината на нарязванията. Целта е да се определи дали тези наранявания могат да бъдат направени с някой от трите ножа, приложени като веществени доказателства по делото.

По тази експертиза ще работят вещите лица д-р Георги Гергов, доц. Мария Грозева и проф. Иванов, които извършиха допълнителната комплексна съдебно-медицинска експертиза, назначена преди време от съда. Съдебният състав поиска и повторен разпит на един от свидетелите.

Председателят на съдебния състав Румяна Ченалова посочи, че не желае да коментира решението за възобновяване на съдебното следствие.

Съдебният акт не е произнесен. Това, което имахме да кажем, го казахме в залата", отсече съдия Ченалова. Тя отново подчерта, че не са изяснени обстоятелствата по делото. „Съдът заседава 9 часа и не стигна до категорични отговори по основните въпроси", обяви още председателят на съдебния състав.

Просто се чудят по какъв начин да отърве кауша. Това е направо трагедия", коментираха близки на загиналите момчета след обявяването на решението на съда.
Майката на убития Васил - Виолета Александрова заяви, че всичко е изяснено по делото и два дена в пледоариите си и прокуратурата, и адвокатите категорично са изложили своите тези.

Наблюдаващият прокурор по делото Любка Костова подчерта, че е преценка на съда дали има какво още да се изяснява по делото.
„Не може да искате аз да дам отговор на решение на съда", отсече представителят на държавното обвинение.
Досъдебното производство не е наблюдавано от мен, актът не е внесен от мен, на първите няколко заседание не съм се явявала. Не мога да давам отговор на въпроси, които касаят действията на колеги", коментира още Костова.

Според нея, няма проблеми, заради които да се иска възобновяване на делото. „За това и пледирах. Ако смятах, че обстоятелствата не са изяснени, щях да поискам допълнително събиране на доказателствата", обяви още прокурор Костова.

Тя обясни, че не винаги всички доказателства се изпращат със самото дело в съда и допълни, че понякога те остават на съхранение в полицията или в прокуратурата. „Това не е нито първото, нито последното дело, при което част от доказателствата са оставени на съхранение там. Те се изпращат в съда по-късно. Съдът ги е изискал, приложил и ги е видял", заяви прокурорът по делото.

Костова призна, че действително записите от охранителните камери са приложени по-късно към материалите по делото, но все пак са приложени и съдът ги е гледал. „Това не е нито първото, нито последното дело, при което няма приложено оръжие на престъплението. Вие мислите ли, че сега може да се намери каквото и да е веществено доказателство, особено оръжие на престъплението", запита риторично прокурор Костова. Тя не смята, че един допълнителен оглед днес би стигнал до намиране на оръжие на престъплението, извършено преди две години.

Адвокат Камен Михалков, който представлява семейство Въжарови, също коментира изненадващото решение на съда. „Според мен няма разминаване между действията на всички участници в инцидента и описаното в обвинителния акт. Съдът трябва да се мотивира защо приема, че на камерата се виждат неща, които не са описани от свидетелите:, призова адвокат Михалков.

По думите му, записът от едната камера е неясен и се вижда „една фигурка, която след малко се премества, но не е ясно". Той е категоричен, че още от миналата година всичко по това дело е ясно. „Не мога да си обясня исканията на съда, трябва да видя мотивировката", коментира възмутен защитникът. „Кое не е ясно?", запита риторично той и заяви, че е останал потресен и втрещен.

Имаше само едно решение и това беше осъдителната присъда. Какво повече да коментирам", заяви Михаил Въжаров след като чу решението на съдебния състав. „Всичко друго са интерпретации и замазване на положението", категоричен е още почерненият баща.

Той запита риторично защо съдебният състав е насрочил пледоарии и присъда, след като не е категорично убеден в решението си. „Това е явно непрофесионално свършена работа от съдиите до този момент, за да бъде в този момент несигурен в присъдата, която трябва да прочете. Това са година и половина доказателства", отсече Михаил Въжаров.

Той коментира с ирония, че заради „големите технически възможности на съдебната ни система" в съдебната зала не беше гледан единият от записите (записът проследява пътя на таксиметровия автомобил, в който се е качил подсъдимия Илиян Тодоров след инцидента пред „Соло" - бел. ред.) „Професионализъм, честно правосъдие?", коментира още Михаил Въжаров.

Той посочи, че не се притеснява от допълнителните експертизи, които съдът назначи. „Аз съм абсолютно категоричен за това кой е извършителят. Притесняват ме единствено хората, които не искат да произнесат осъдителната присъда", сподели пред медии бащата на убития Кирил Въжаров.
„От 28 декември насам какво да си мислим за действията на съдебния състав. Очевидно се случва всичко друго, но не и правосъдие", категорична беше Людмила Въжарова.