Държавното обвинение поиска доживотен затвор за двойния убиец от „Соло". Прокуратурата поиска Илиян Тодоров да лежи зад решетките до живот.

Наблюдаващият прокурор Любка Кръстева отчете добрите характеристични данни и младата възраст на подсъдимия Тодоров, както и чистото му съдебно минало. Това беше причина тя да не поиска максималното наказание, предвидено от закона - доживотен затвор без право на замяна.

Майките на убитите момчета поискаха доживотен затвор без право на замяна за Илиян Тодоров. Те обаче изказаха съмнение, че подобна присъда ще бъде наложена, защото според тях съдът е предубеден и се държи така сякаш те са виновни.

На последното заседание по делото СГС прие последните две части от допълнително назначената комплексна експертиза, която трябваше да направи съпоставка между прорезите по дрехите и нараняванията по телата на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров, както и на ранения Кирил Димитров.

В комплексната експертиза беше включена и доц. Мария Грозева, която обясни, че не е възможно нараняванията по телата на тримата пострадали да са причинени от някой от приложените като веществени доказателства по делото ножове.

По време на днешното заседание близки на убитите Васил Александров, Кирил Въжаров и на пострадалия Кирил Димитров поискаха най-тежкото наказание, предвидено от закона, за подсъдимия Илиян Тодоров - доживотен затвор без право на замяна.

Адвокат Росен Райков посочи, че това искане на пръв поглед може да звучи пресилено, но по думите му, каквото и наказание да бъде наложено на Тодоров, то няма да върне убитите Васил и Кирил.

Да си зададем въпроса кой даде право на този млад човек да отнема живота на други двама млади хора и да опита да отнеме живота на трети", призова съдебния състав адвокат Райков.

Той призна, че действително подсъдимият е млад, но заяви, че степента на обществена опасност е завишена с оглед факта, че Тодоров по никакъв начин не е показал отношението си към престъплението.

Защитникът призова съдиите да обърнат внимание на генералната превенция и ги помоли да постановят най-тежката присъда, за да бъдат предпазени останалите млади хора от афинитет към оръжията и лековатото им използване, както и да се избегне това други млади хора да си отидат на прага на житейския си път.

Адвокат Райков се позова на световната литературна класика като подчерта, че няма по-голям житейски бич от това една майка да загуби детето си и с тези свои думи успя да просълзи част от съдебния състав.

Адвокат Райков изрази убеждението си, че до края на дните си тези почернени родители ще чакат детето им да отвори вратата и да се прибере вкъщи.

Защитникът, който представлява семейството на убития Васил Александров цитира изказвания и коментари, които е чул в съдебната зала. "Александрови са нещастни, но по-нещастни са тези, които не познаваха Васко".

Защитникът посочи и посттравматичния депресивен синдром при Кирил Димитров, който е оцелял във фаталната нощ. По думите му, Димитров не спира да сънува преживяваното, а раните и шевовете на гърба му ще му напомнят за трагедията докато е жив.

Защитникът детайлно анализира всички факти, доказателства и експертизи, събрани по делото до момента. Той призна, че действително ножът от убийството не е намерен, но изтъкна, че друг нож е открит в колата на Илиян Тодоров, а бокс е намерен и иззет от дома му.

Така защитникът подкрепи тезата си, че Илиян Тодоров има афинитет към хладни оръжия.

По думите на Росен Райков, ДНК-експертиза е установила, че няколко капки кръв върху ризата на подсъдимия съвпадат с кръвта и ДНК-профила на убития Васил Александров.

Адвокатът припомни, че убийството се е развило за минута и 33 секунди, както и че от всички 12 души от двете компании единствено Илиян е имал нож.

Райков припомни и думите на Илиян Тодоров, които е разменил с приятеля си Стефан Стойков, докато е пътувал в таксито, опитвайки се да избяга от местопрестъплението : „На тия тримата им ебах майката". С тези мотиви адвокатите на пострадалите поискаха най-тежката присъда доживотен затвор без право на замяна. Пледоариите продължават.

Припомняме, на 18-и април 2009 г. около 3,30 сутринта двама младежи бяха ранени смъртоносно с удари с нож в гърба при свада до Съдебната палата.

Обвинен за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров е 24-годишният Илиян Тодоров. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 години до доживотен затвор без право на замяна.