ВМРО иска споразумение за отказ от партийни игри с референдума. Отпадането на Белене във въпроса за референдума не е промяна във формата, а в самото съдържание на въпроса изтъкват от ВМРО, във връзка с предложените от ГЕРБ промени във въпроса на референдума за АЕЦ „Белене".

Според тях основните партии трябва да се разберат за разяснителна кампания и да подпишат споразумение за отказ от ново партийно заиграване с проблема за АЕЦ „Белене".

ГЕРБ трябва веднага да спре с лутането между опити за „превземане" на референдума или неглижирането му, посочват в съобщение до медиите ВМРО.

Според  тях, с подобни действия ГЕРБ не оправдава нито името си „граждани за европейско развитие", нито ценностите на Европейската народна партия, на чийто конгрес в тези дни се изказва и Бойко Борисов.

Промяната на същността на въпроса показва ясно, че ГЕРБ се подиграва със стотици хиляди българи и изпълнява ангажимент към чужди интереси. Интересът на България е започналият строеж на лицензираната площадка в Белене да бъде завършен и проектът да е с участието на българската държава.

ВМРО не са съгласни и с позицията на всички партии от десницата.

Абсурдно е партии, които твърдят, че имат демокрацията за основна своя ценност, да призовават за бойкот на референдума, да подхвърлят измислени аргументи срещу него в съда или да наричат подписите на стотици хиляди българи с обидни имена, се изтъква в съобщението.

„Госпожа Кунева дори си позволи да нарече референдума безсмислено упражнение и да призове привържениците си да гласуват против. Подобно поведение не отива на политик, който нарича себе си кандидат на гражданити", коментират от партията.