След скандал в правната комисия ГЕРБ наложи своя въпрос за референдума.  БСП напусна заседанието на комисията, защото ГЕРБ предложи от въпроса за референдума да отпадне думата „Белене".

Не се дръжте като мушмороци за референдума, призова БСП герберите

Румен Овчаров внесе яснота за разликата между атомна и ядрена централа - „тези, които получават енергия от разделянето на ядрата, се наричат атомни, а другите, които получават енергия от сливането на ядрата се наричат ядрени или термоядрени, но те останаха в миналото".

Припомняме, вчера от ГЕРБ поискаха смяна на думата „атомна" с „ядрена" при формулиране на въпроса.

 

Минути по-късно социалистите бяха последвани от представителите на ДПС. „Това е срам за България", обяви при излизане от залата депутатът от левицата Мая Манолова.

Това не попречи на ГЕРБ да гласува въпросът да е „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова електроцентрала". Предложението на управляващите беше подкрепено от 13 депутата.

Основният проблем е във втората част на въпроса, където в питането, подкрепено от 540-те хиляди подписа присъства „АЕЦ Белене", а в предложението на ГЕРБ е заменено с „нова ядрена електроцентрала".

Председателят на правната комисия Искра Фидосова коментира след гласуването, че правилникът за работа на Народното събрание позволява на БСП да предложи на гласуване в пленарна зала думата „Белене".

Гласуването на точната формулировка на въпроса за допитването щяло да стане в едно заседание и след това приетото от депутатите решение ще бъде изпратено на държавния глава. От своя страна президентът Росен Плевнелиев щял да насрочи точната дата за допитването.

Пред журналисти пред сградата на бившия Партиен дом депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че това, което е станало днес на заседанието на правна комисия, е противоконституционно и незаконно.  Тя уточни, че БСП ще изчака развитието на нещата в пленарна зала и след това ще реши за бъдещите си действия.

Манолова не изключи случилото се да взриви обществото. На въпрос дали БСП ще организира протести, депутатът от левицата заяви, че хората сами ще излязат на улицата.

Повече от четири часа в правната парламентарна комисия продължи обсъждането на това как да бъде формулиран въпросът относно референдума за АЕЦ „Белене".

В поле на разгорещена дискусия се превърна внесеното вчера от ГЕРБ предложение за свикване на референдум по въпроса - „Искате ли развиване на ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Проблемът дойде от това, че председателят на правната комисия Искра Фидосова заяви, че правната комисия трябва да излезе с единно решение относно въпроса за референдума, което да включва и въпроса на инициативния комитет, в който е посочено конкретното изграждане на АЕЦ „Белене" и който внесе в парламента над 500-те хиляди подписа, събрани от БСП с искане за референдум.

Мая Манолова и Янаки Стоилов заявиха, че по смисъла на закона двете предложения трябва да се разглеждат поотделно и отделно да има провеждане на референдум по тях.
Искра Фидосова обаче цитира правилника на Народното събрание, според който, когато има разискване по две предложения по една тема, те трябва да се обединят с един законопроект или в случая в един проект за решение.

Според Мая Манолова това е опит 70 народни представители от ГЕРБ да откраднат питането, поставено от 540 000 българи.