Около 25 000 души се събраха на пореден протест в центъра на Букурещ днес, за да поискат разпускане на парламента и предсрочни избори, предаде РИА "Новости".

Те са издигнали лозунги срещу корупцията и готовност за смяна и на системата, след като правителството принудително си отиде.

Демонстрантите са блокирали основни улици. Полицията не се е намесила, тъй като протестът е преминал мирно.

Подобни акции са се провели в Тимишоара, Брашов и Питещ.

Припомняме, че по-рано премиерът Виктор Понта подаде оставка.

Тя идва на фона на снощната 20-хилядна демонстрация, която поиска той и вътрешният министър да се оттеглят.

Конкретният повод бе трагедията в букурещкия нощен клуб, но гражданите протестират срещу ширещата се корупция по високите етажи на властта. Припомняме, 32-ма души загинаха, а повече от 150 пострадаха при пожар в нощен клуб.

Задължен съм да се съобразя с легитимния гняв, съществуващ в обществото. Хората искат повече и би било грешка, ако игнорирам това, заяви Понта на пресконференция.

Не искам и не мисля, че е справедливо да оставя тези отговорности на кметове, държавни секретари или министри. Готов съм да предприема тази стъпка, която е чакана от част от обществото. Още от днес поставям мандата си на премиер на масата. Няма да се откажа от борба с моите политически врагове, но няма да се боря с народа, добави Понта.