Над 20 хиляди души се събраха на митинг в Букурещ, насочен срещу корупцията във властта, предаде Би Би Си.
Повод за протеста стана трагичната гибел на посетители на нощен клуб, в който избухна пожар.

Участниците в акцията, които се събраха около сградата на  правителството, призоваха премиера Виктор Понта и вътрешния министър Габриел Опри да подадат оставки. Същото искане е отправено и към шефа на администрацията в района, където се намира клубът - Кристиан Пиедоне, който е издал разрешителното за работа на заведението.

Много от демонстрантите дойдоха с изпокъсани национални флагове - символ на революцията, която преди четвърт век сложи край на режима на Николае Чаушеску.

Президентът на страната Клаус Йоханис призова политиците да не игнорират протестите.

„Впечатлен съм от демонстрациите. Тези улични протести са предизвикани от желанието на хората да бъде уважавано тяхното достойнство. Те очакват някой да поеме политическата отговорност. Следващата стъпка трябва да бъде направена от политиците, които ве че не могат да игнорират протестите." - написа Йоханис в социалната мрежа Facebook.

Припомняме, в петък, при концерт в нощния клуб „Colectiv", на който беше използвана пиротехника, избухна пожар. Загинаха 32-ма от намиращите се в помещението  близо 400 посетители. Около 200 получиха наранявания.

Собствениците на заведението не са  имали легално разрешително за пиротехнически ефекти. Те са получили такова благодарение на подкуп.
Беше съобщено, че собствениците са арестувани по подозрение в убийство поради непредпазливост.