Доставката на руски газ за Словакия през територията на Украйна е възобновена. Това е потвърдил министърът на икономиката Любомир Ягнатек след заседание на Кризисния щаб в Братислава.

Унгария съобщи също малко по-късно, че руският газ е достигнал до територията й.
Унгарската компания FGSz официално потвърди това.

Словакия също е напълно зависима от доставките от Русия и вече две седмици е в кризисно положение.

Властите в страната дори обявиха, че смятат да разгледат въпроса за рестартирането на блок на АЕЦ „Ясловске Бохунице", спрян като условие за членство в Европейския съюз.

Припомняме, днес в 9,24 часа българско време Украйна започна да приема в своята газопреносна мрежа подадения от Русия транзитен газ за Европа.

Това стана първо от станция "Суджа", но от "Газпром" уточниха, че подават газ по всички направления.

Наблюдатели от комисията, сформирана като независим мониторинг на ЕК, съобщават, че природният газ постъпва в Европа нормално. Това е съобщил председателят на ЕК Жозе Барозу.

"Най-накрая, днес, доставките на газ за Европа за възобновени", коментира Барозу пред журналисти в Брюксел. В изказването оси той приветства събитието и пояснява, че тази ситуация - в която европейците са се оказали заложници, не трябва да се повтаря.

Като изключително негативен определи Барозу факта, че систематично руската и украинската страна не са изпълнявали постигнатите договореност.
„За първи път в живота си аз станах свидетел на това, че постигнати споразумения системно не се изпълняваха. Това е невероятно".

Председателят на ЕК посочи отново, че газовата криза е потвърдила необходимостта от подсигуряване на различни източници на енергия за Европа, както и на разнообразни маршрути за доставка на енергоносители.

„Това е обективният факт", посочва Барозу и подчертава, че процесът на диверсификация не е насочен против интересите на Русия.

Освен това стана ясно, че Украйна започна доставки на руски газ в посока към Турция през България, съобщиха пред ИТАР- ТАСС от турската държавна компания БОТАШ.

Газът по западното направление започна да постъпва в тръбопровода. Турция ще може в пълен обем да получава газ след ден и половина - два, заявяват от БОТАШ.