В 9,24 часа българско време Украйна започна да приема в своята газопреносна мрежа подадения от Русия транзитен газ за Европа. 

Товастана първо от станция Суджа, но от Газпром уточниха, че подават газ по всички направления, за да се запълни необходимия обем от 400 млн. куб.метра на денонощие.

Транзитът на газ към Европа може да се забави с няколко часа по технически причини, съобщава малко по-късно агенция Новости.
Информацията идва от пресслужбата на „Укртрансгаз", дъщерна компания на „Нафтогаз Украйна".

Според украинските диспечери в момента руски газ се подава все още само през „Суджа", а възстановяването на транзита зависи от подаването по всички направления.
От пресслужбата не могат да посочат обаче колко време ще е необходимо, за да се възстанови пълния обем, тъй като това зависи от руската страна.

Руският Газпром поднови доставките на газза Европа през украинската територия в 1 ч. по Гринуич тази нощ. Това съобщи в Москва украинският министър- председател Юлия Тимошенко, цитирана от Франс прес.

"В 4 ч. московско време (1 ч. по Гринуич) Газпром пусна да потечегаз към Европа. Посетихме контролен пункт в централата на руската компания", заяви Тимошенко пред журналисти, преди да отпътува от Москва за Киев.

Разпореждането за възобновяване на газовите доставки е дадено съвместно от президентите на „Газпром" Алексей Милер и на „Нафтогаз Украйна" Олег Дубина.

Припомняме, вчера ГАЗПРОМ и НАФТОГАЗ подписаха договор за покупкопродажба на руски газ до 2019 година.

Русия и Украйна се договориха, че през 2009 година на украинската страна ще бъде предоставена 20% отстъпка в цената на руския газ, при условие, че бъде запазена преференциална ставка за газовия транзит през украинска територия по цени от 2008 година.

Също вчера започнапоетапното подаване на природен газ от Гърция към България.

В случай, че Украйна спре да плащаза доставките на газ, "Газпром" ще премине на условие за стопроцентово предплащане, т.е. изискуемата от „Нафтогаз" сума ще е за месец напред, заяви още директорът на руския монополист Алексей Милер, като припомня, че проблеми с плащанията Украйна е имала дори и при предишните цени.

В подписания контракт е предвиден за това специален механизъм.
Ако ситуацията с плащанията се подобри няма да се пристъпи към съществен ръст в цените, допълва още Милер.