Северна Корея обяви, че превантивният ядрен удар срещу САЩ и Южна Корея е част от военните опции на Пхенян, съобщи южнокорейската агенция „Йонхап".

Припомняме, вчера военните в комунистическата държава обявиха, че поставят в пълна бойна готовност ракетните и артилерийски звена. Страната отново заплаши да предприеме реални военни действия.

Обявеното вчера решение „включва защита на суверенитета ни с превантивна ядрена атака", пише севернокорейското издание „Родонг Синмун".

Вестникът, който е орган на управляващата Работническа партия на Корея, обяви, че изявленията на американските сили в Южна Корея (около 28 хиляди американски войници, б.р.), че са поставили на прицел източникът на военната заплаха от Северна Корея и обявеният от южнокорейските военни план да ударят статуите на лидерите на Северна Корея си е „обявяване на война" срещу Пхенян.

САЩ, Южна Корея и всички военни бази на САЩ около полуострова са в обсега на военните ни цели", пише изданието, допълвайки, че ядрените оръжия са изградени да бъдат изстреляни с натискане на бутон.

Вестникът също призова военните да наберат сила, за да се борят срещу всички в евентуална война.

Междувременно Пхенян съобщи, че „прекъсва военната комуникационна линия" с Южна Корея. Линията позволява трансгранични пътувания до съвместен промишлен комплекс в Северна Корея.

Ходът е оповестен в съобщение, изпратено до Южна Корея от севернокорейския делегат, който участва във военните преговори между двете страни.

Наскоро Северна Корея спря горещата линия на Червения кръст между двете държави, но все още има връзка между авиационните агенции на двете страни.

Спряната днес телефонна линия е важна, защото двете страни я използват да комуникират, докато стотици работници отиват до индустриалния комплекс Kaesong и се връщат. Официални лица обявиха, че повече от 900 южнокорейски работници има днес в комплекса.

Напрежението на Корейския полуостров нарасна след проведения ядрен тест от Пхенян в началото на година, който доведе до налагане на нови санкции на Северна Корея. Кризата се нажежи и от съвместните учения между САЩ и Южна Корея в района, което вбеси комунистическата държава.