Северна Корея приведе армията си в бойна готовност, съобщава държавната информационна агенция (КЦТА), цитирана от Би Би Си.

В пълна бойна готовност са приведени всички артилерийски части, съобщава още Интерфакс. По-конкретно, заповедта се отнася до стратегическите ракетни части и далекобойната артилерия.

От този момент върховното командване на Корейската народна армия привежда в пълна бойна готовност всичките си подразделения на далекобойната артилерия, включително и стратегическите ракетни подразделения, които взимат на прицел всички вражески бази, разположени на континенталната част на САЩ, Хавай и Гуам, се казва в съобщението.

Издадена е заповед ракетните части да се готвят за удар по посочените цели.

Като причина се посочва това, че американски бомбардировачи са извършили нови полети, заплашващи Севера.

На островите Гуам и Хавай са разположени американски военни бази. Остров Гуам е важна стратегическа военна база за САЩ в Тихия океан. Там се намира военноморската база „Ейпра-Харбър", където са разположени подводници и авиобазата „Андерсън", където са разположени стратегически бомбардировачи.

САЩ отговориха на заплахите на КНДР

Още...

През последните месеци Северна Корея многократно заплашва Южна Корея и САЩ заради провеждани от тях военни учения на Корейския полуостров. КНДР предупреди, че в случай на провокация ще нанесе удари по американските бази в Гуам и Окинава.

Вчера стана ясно, че Южна Корея и САЩ са подписали нов военен план за координиране на военните действия на двете страни и за реагиране при всяка бъдеща агресия от страна на Северна Корея.

През последните дни севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети редица воински части, присъства на артилерийски стрелби и наблюдава действията на артилерията по предотвратяване на морски десант.

В обръщението си към артилеристите лидерът подчерта необходимостта „да бъдат унищожени всички врагове до последния човек в морето - като обезумели вълци, преследвани от огъня - да се запратят всичките на дъното".

Междувременно тази сутрин президентът на Южна Корея Пак Гън-хе заяви, че единственият път, който би позволил на Северна Корея да оживее - е отказът от ядрените и ракетни програми и присъединяване към отговорните членове на международната общност.

В отговор на последния ход на Северна Корея военни лица от Южна Корея обявиха, че наблюдават отблизо комунистическата република, за да анализират всякакъв вид провокация, смятайки, че до момента Пхенян показва необичайни действия, предаде „Йонхап".

Южна Корея промени нивото на бойна готовност и разузнаване по-рано този месец, което съвпадна със съвместните военни учения със САЩ.

"Ниво No.1 за бойна готовност се използва за първи път от държавната медия на Северна Корея, което означава най-високото ниво на бойна готовност", каза южнокорейски военен представител. „Изглежда, че има за цел създаване на ситуация, подобна на война, която трябва да обедини севернокорейския народ, макар че може да доведе до реална провокация", добави той.

Военното министерство на Южна Корея съобщи, че разузнаването разследва какви са намеренията на Северна Корея с тази заповед, която съвпада с третата годишнина от потопения южнокорейски кораб Cheonan от Пхенян в Жълто море.

От президентския офис на Южна Корея обявиха, че анализират истинските намерения на Пхенян.