Премиерът на Румъния Виктор Понта заяви, че очаква правителство да оцелее при запланувания за петък вот на недоверие и да разреши възникналата политическа криза, съобщава Ройтерс.

Обменният курс на леята, цялата информация относно инвеститорското доверие в Румъния все още трябва да се промени, фундаментално е да покажем, че не сме изпаднали в дългосрочна криза, каза Понта пред чуждестранна медия в Букурещ.

Миналата седмица президентът на Румъния призова Понта да подаде оставка. Румънски прокурори за борба с корупцията обявиха, че са започнали криминално разследване спрямо действащия министър-председател Виктор Понта, подозирайки го в извършването на престъпления като фалшификации, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци.

Темата за обвиненията срещу румънския премиер Виктор Понта влезе и в Европейския парламент (ЕП).

Той отхвърли призива на президента Клаус Йоханис да се оттегли от поста. Понта отрича да е извършил някакво престъпление.

Долната камара на румънския парламент днес ще проведе заседание, за да гласува по молба на прокуратурата сваляне на имунитета на премиера, но очакванията са молбата да бъде отхвърлена.

Ще представя всички доказателства, защото до момента нямах никаква възможност да го направя. Напълно съм убеден, че съм невинен", защити се Виктор Понта.

По думите му разговорите с Международния валутен фонд и Европейската комисия за преглед на отстъпената на Румъния помощ от 4 милиарда евро като предохранителна мярка ще продължат по план в края на този месец и началото на юли.

В центъра на разговорите е планът на правителството да ореже данъците. Според него планът трябва да мине през парламента до края на юни.