Френският президент Франсоа Оланд, изказвайки се пред събрание на кметове на френски градове, заявил, че днешната полицейска операция е имала за цел да "неутрализира терористи", живеещи в парижкото предградие "Сен Дени", които са "имали връзки с извършителите на отвратителните престъпления в петък", .

Той благодари на силите за сигурност и местните власти за операцията. Специално благодари и на жителите на „Сен Дени" за куража и спокойствието им по време на полицейската операция.

"Тези действия ни потвърждават още веднъж, че ние сме във война с "Ислямска държава", подчертал Оланд.

Френският държавен глава посочил, че терористичните атаки в Париж засягат всички французи.
„Цялата страна беше нападната заради ценностите, които представлява", заявил той.

По думите на Оланд, двама терористи, свързани с атаките в Париж, са били убити при спецакцията в „Сен Дени".

Младежта на Франция е тази, която беше мишена за тях, защото те представляват жизнеността, щедростта, свободата и изобщо живота", подчерта Оланд и добави: „Емоцията е огромна. Гневът е огромен. Всеки един от нас изпитва дълбоко състрадание към жертвите, но в същото време изисква действия, за да бъдат изправени пред правосъдието престъпниците."

Френският президент посочи, че въздушните удари в Сирия са били засилени, като атаките стартират от самолетоносача „Шарл дьо Гол", който пристигна в района на Източното Средиземноморие. По думите на Оланд, корабът щял да позволи на Франция да умножи ударите си срещу „Ислямска държава" с четири пъти, съобщава „Франс прес".

Той призова Русия, САЩ и Франция да създадат голяма коалиция срещу "Ислямска държава".

Оланд разкри, че ще настоява за удължаване с три месеца на извънредното положение във Франция.