Полицейската спецакция в северното парижко предградие „Сен Дени" приключи, районът е прочистен и обезпечен, съобщи полицейски източник, цитиран от "Франс прес".

Досега са арестувани седем души, включително трима в апартамента, където полицията срещна много сериозна съпротива. Самоличността им засега не е известна. Засега няма информация за последния укривал се в апартамента и какво се е случило с него.

Не е ясна съдбата на двете основни цели - Абделхамид Абаауд и Салах Абдеслам

Двама от общо седемте арестувани са задържани в "непосредствена близост" от щурмувания апартамент.

Закопчани са и собственикът на апартамента  и негов приятел.

Двама терористи са били убити, включително жена, която се е самовзривила, детонирайки жилетка с експлозиви още в началото на щурма. Другият терорист е убит, ударен от граната.

Основната цел на специалната полицейска операция е била задържането на Абделхамид Абауд, белгийски джихадист и предполагаем поръчител на атентатите в Париж от 13 ноември. До този момент се смяташе, че Абауд е в Сирия. Засега няма яснота каква е съдбата му.

Според източници, близки до разследването, цитирани от телевизия BFM, самовзривилата се жена е била братовчедка на Абауд.

Съобщаваше се също така, че в щурмувана сграда се е барикадирал и 9-ият издирван за кървавите атентати от петък - Салах Абдеслам. Издирването му беше насочено до този момент към Белгия. Засега не е известно и с него какво се случва.

Двамата убити терористи в Сен Дени били свързани с терористичните атаки, разкри Оланд
Още...

По-късно министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов даде пресконференция в "Сен Дени", като уточни, че получена по разузнавателен път информация е накарала френските власти да сметнат, че Абделхамид Абауд се е намирал в апартамента в парижкото предградие.

Прокурорът на Париж Франсоа Молен също присъства на пресконференцията, като разкри, че спецакцията е била проведена след получена поверителна информация при подслушване на телефонни разговори, наблюдение и показания на свидетели. По думите на Молен, все още не е ясно дали Абауд е бил в апартамента.

Молен подчерта, че на този етап е невъзможно да потвърди идентичността на хората в щурмувания апартамент.

В операцията са участвали 110 полицейски служители, уточни Казньов.

Акцията започна към 5:30 часа българско време с масирана стрелба, отекнаха и десетина експлозии, като продължи около 7 часа.

Засега е известно, че при акцията са ранени не много тежко петима полицаи. Жертва падна и полицейското куче Дизел, белгийска овчарка Малиноа, убито от терористите при акцията.

Полицията арестува мъж, който твърди, че е подслонил лица от Белгия в апартамента си в „Сен Дени", който беше щурмуван.

"Приятел ме помоли да настаня негови познати за няколко дни", разказа 30-ина годишният мъж и допълни: "Казах им, че няма матраци, а те отвърнаха, че това не било проблем. Имали нужда само от вода и място да се молят."

В района бяха разположени и поне 50 тежковъоръжени войници в помощ на спецчастите.

Хеликоптери кръжаха над района.

От съображения за сигурност беше спряно движението на метрото в този район на френската столица.

Националният стадион "Стад де Франс", където се самовзриви един от терористите при кървавите атаки в петък, се намира именно в квартала "Сен Дени", на по-малко от 2 км от щурмуваната сграда.