Министър Даниел Вълчев каза, че след заседание на политическия кабинет е подписал искане до регионалните инспекторати по образованието, които да направят анализ на ситуацията на учебната година във всяка област и да предложат до сряда конкретни мерки за това какво трябва да бъде извършено.

В сряда ще се проведе среща в министерството с регионални инспектори и ще бъдат взети съответните решения, каза още Вълчев.
Той съобщи, че засега преобладава мнение е, че не е необходимо да бъдат орязвани ваканциите.

Надявам се следващите дни да се постигне разумен компромис и да не се налага преструктуриране на учебното съдържание" - каза Вълчев.

Той бе провокиран да вземе отношение по темата за учителската стачка след избухването на стачката, тъй като депутатите Нено Димов от ДСБ и Мартин Димитров от СДС в негово присъствие направиха конкретно предложение за решаване на проблема с учителските заплати.

Пети ден на учителската стачка
ЦИК към учителите: Възпрепятстването на изборите е престъпление
Синдикатите искат от Симеон оставката на Вълчев

Двамата депутати предложиха съкращения в администрацията, заета с държавното управление и въвеждане на електронно правителство, като с тази оптимизация могат да се освободят около 1 милиард лв и 120 000 учители да получат още от 1 декември тази година 40% увеличение на заплатите.

В изявлението си направено в присъствието на министър Вълчев в кулоарите на парламента, депутатите Нено Димов и Мартин Димитров изтъкнаха, че продължаваща учителска стачка е резултат на пренебрегнатите проблеми в образованието и неизпълнените правителствени обещания.

Според тях правителството лъже и пари има.
„Още миналата година премиерът обеща разходите за образование да бъдат 5.8 от БВП, а днес те са едва 4.2%, или с 500 милиона лева по-малко от обещаните, изтъкна Мартин Димитров.

Той допълни, че според обещанията на премиера заплатите на българските учители трябва да бъдат не по-малко от средната заплата в обществения сектор, която е 484 лв., а днес средната заплата на учителите е 320 лв.

Даниел Вълчев отговори от своя страна, че ще е най-щастливият човек, ако парламентът даде 5% от БВП за образование.
Той благодари на Ненов и Димитров за отправеното предложение за съкращения и модернизиране на администрацията, които биха осигурили ресурс за вдигане на учителските заплати.

По време на парламентарния контрол депутати настойчиво искаха вицепремиерът и министър на образованието Даниел Въчев да каже как ще бъде преодоляна кризата в образованието и ако стачката на учителите са засили, какво ще предприеме.

Даниел Вълчев обясни, че за да се седи на масата на преговори е важно двете страни да не поставят ултиматуми и отново изрази надежда, че ще бъде намерено подходящото решение.

Той каза, че може да бъде даден сигнал на учителите, че техният труд е уважен, но с ясното съзнание, че синдикатите поемат своята отговорност и няма да последва верижна реакция от стачки в други сектори.

Министърът беше сериозно разкритикуван от депутата Иван Иванов за снабдяването на училищата с учебници.
Дори Иванов настоя министърът да уволни главния си секретар, тъй като министерството се превръща в развъдник на корупция.

Даниел Вълчев призна от парламентарната трибуна, че има вина за забавянето на учебниците и коментира, че може би има проблеми със спедицията.

Той обаче изтъкна, че министерството успява да защити държавния интерес, като припомни, че след въвеждането на ДДС, имаше настоявания за 20% увеличение на цените на учебниците и че след тежки преговори резултатът бил, че няма учебник, който да е по-скъп от с 10%.