Пети ден продължава стачката на учителите от детските градини и училищата в страната.

Стачката е организирана от Единния национален стачен комитет на Синдиката на българските учители към КНСБ, СО към КТ "Подкрепа" и Независимия учителски синдикат към КНСБ.

Протестите започнаха на 24 септември. Синдикатите настояват за поетапно 100- процетно увеличение на заплатите в средното образование и за 5% от БВП през 2008 г. за обрзование.

В Пловдив повече от 60 училища ще се включат в стачните действия днес.
Нови 4 детски градини ще подкрепят протеста на колегите си в 26-те детски заведения обявили от началото на седмицата стачни действия.

Преподаватели от Пловдив имат готовност да блокират училищата, където ще има изборни секции.
Педагози от Пазарджик, Велинград, Ракитово, Батак, Пещера и Добрич са поискали оставката на Даниел Вълчев. Учителите планират гражданско неподчинение. Оставката бе поискана в декларация до премиера Сергей Станишев.

Протест се очаква и в СОУ"Черноризец Храбър", СОУ Никола Вапцаров", СОУ "П.Хилендарски" и Професионалната гимназия в Перущица, където текат процедури по предупреждения на учениците и родителите. 

Припомняме, вчера Съпредседателите на Единния национален стачен комитет на трите синдиката в образованието внесоха в Народното събрание "Искане от името на протестиращите и стачкуващите учители".

Документът е адресиран до президента, министър-председателя и до Народното събрание.

В искането си синдикатите задават следните въпроси към управляващите:
„Защо мълчите? Докога ще лъжете, че образованието е приоритет? Защо реформите водят до закриване на училища и съкращаване на заети в системата? Как ще се подобри качеството на образованието, без необходимите средства в бюджета?" 

Около 7000 учители се събраха пред сградата на Министерския съвет в знак на протест срещу ниските си възнаграждения.

С плакати под наслов „Достоен труд + достойно заплащане = общество с бъдеще" те настояват за увеличаване на работните им заплати.

Много учители от цялата страна са обявили гладна стачка. В Бургас стачкуващите по този начин учители са 9. Таксиметровите шофьори и ръководството на футболен клуб "Нефтохим" изразиха подкрепата си към учителското съсловие.