Апелативният съд във Велико Търново отмени 16-годишната ефективна присъда на 39-годишния Пламен Петров от Русе и връща делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд в Русия.

Припомняме, Пламен Петров беше обвинен, че на 20-и април 2014-а година умишлено и по особено жесток и мъчителен начин е убил седемгодишната си дъщеря.

Припомняме, Пламен Петров преби до смърт 7-годишната си дъщеричка на Великден миналата година. Трагедията се разигра в блок „Мура" на русенския ж.к. „Здравец-изток". Убийството стана в присъствието на по-малката дъщеря в семейството - Десислава, която тогава е на 4 години. След това Десислава беше настанена в приемно семейство.

Поради допуснато процесуално нарушение по наказателното дело, протекло по съкратената процедура, то е върнато за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд в Русе.

Държавното обвинение смята, че присъдата от 16 години е ниска за родител, който умишлено е проявил садизъм при многочасовите побои и наказания на момиченцето. Обвинението поиска доживотен затвор за Пламен Петров.

С решението си Апелативният съд удовлетворява искането на обвиняемия и неговия адвокат Славчо Славчев, който защитава тезата, че Петров има психично заболяване и въобще не е съзнавал, че боят и различните наказания могат да предизвикат смъртта на Пламена.