Очаква се днес да бъде обявен съставът на новото правителство на Ливан, сформирането на което започна още преди месец. Фуад Синьора трябва да представи имената на министрите си.

Представители на опозицията, както и парламентарното мнозинство са се договорили за разделението на постовете в правителството на националното единство, съобщава катарския телевизионен канал "Ал Джазира", цитиран от световните агенции.

За сближаване на позициите е способствал отново представител на Катар - премиерът шейх Хамад бен Джасем Ал Тани.

Припомняме, преговорите за достигане на компромис и преодоляване на продължилата повече от 6 месеца политическа криза в страната се водиха при посредничеството на Катар. Тогава парламентът успя да избере президент - Мишел Сулейман, който от своя страна връчи мандат за съставяне на правителство.

Според споразумението обаче, политическите формации трябва да сформират правителство на националното единство.

Според догадки в ливанската преса, чака се окончателния отговор днес вечерта на един от лидерите на опозицията Мишел Аун. На неговия блок са били предложени постовете на вицепремиер, министерствата на телекомуникациите, енергетиката, селското стопанство и социалното ведомство.

Споразумението от Доха предвижда 16 от 30-те места в правителството да са на мнозинството, 11 - за опозицията, а трима министъра да бъдат назначени от президента.

Основният спор между прозападното парламентарно мнозинство и имащата поддръжката на Сирия и Иран опозиция е за ключовите министерства - на отбраната, финансите, вътрешните и външните работи.

В условията на действащата в страната кланова система това би могло да повлияе положително върху изборния резултат на политическата формация по време на предстоящите през май 2009 година парламентарни избори.

Това, което предстои на новосформираното правителство е да представи програма за своята работа за разглеждане в парламента. Едва след нейното одобрение от депутатите правителството би било законно.

Според анализатори по време на работата над програмата неизбежно ще бъде поставен проблемът с въоръжението на „Хизбулла", която от своя страна може да доведе до жестока борба вътре в самото правителство.

Въпреки постигнатото споразумение след него в няколко ливански центъра избухнаха въоръжени сблъсъци между представители на различни политически формации.