Президентът на Ливан Мишел Сюлейман назначи днес за премиер на страната Фуад Синьора, който оглавяваше правителсвтото по време на неотдавшната политическа криза в страната.

Това предаде сайтът lenta.ru

Кандидатурата на Синьора, издигната от управляващата коалиция, беше подкрепена от 68 депутати от 127- членния ливански парламент.

От утре Синьора започва консултации за сформиране на новото правителство, което ще се състои от 16 членове на управлящата коалиция и 11 представители на опозицията. Още трима министри ще бъдат назначени от президента.

Решението за сформиране на коалиционно правителство беше взето след като опозиционното движение "Хизбулла" и властите в Ливан стигнаха до споразумение, в рамките на което бяха договорени условията за сформиране на кабинет и промени в законодателството, които направиха взъможен избора на Мишел Сюлейман за президент.

Другият претендент за поста премиер Саад Харири - син на убития бивш ливански министър-председател Рафик Харири - заяви, че счита избора на Синьора за "крачка към пълно помирение".

На свой ред християнският опозиционен лидер Мишел Аун каза, че с посочването на Синьора за премиер "управляващата коалиция се опитва да разгори нов конфликт".