Вероятността Гърция да напусне Еврозоната се покачва. Това заяви изпълнителният директор на най-големия фонд опериращ на дълговите пазари PIMCO - Ел Ериан, цитиран от money.bg.

Според него, ако продължава липсата на решение за дълговата криза в Гърция, това ще направи крайното решение много трудно и ще постави в опасност Ирландия и Португалия.

Ел-Ериан не изключи възможността Гърция да се откаже от еврото и да се върне към своята национална валута (драхмата).

Междувременно стана ясно, че Гърция има две седмици да приеме допълнителни мерки за финансова стабилност, за да може да получи следващия транш финансова помощ.

След днешното заседание на финансовите министри от Еврозоната, нейният председател Жан-Клод Юнкер обяви, че свиква извънредна среща на 3 юли, на която очаква да бъде прието решението за отпускане на новия транш от 12 милиарда евро. Условието е дотогава гръцкият парламент да одобри новия пакет мерки. Това ще даде възможност Гърция да получи спасителната сума в средата на следващия месец, прогнозира Юнкер, цитиран от БНР.

Гърция може да стане първата държава в еврозоната, която да прибегне към преструктуриране на държавния дълг, който към момента се оценява на 340 милиарда евро. Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу пък е решен да продължи реформите. Той призна общественото недоволство от рестриктивната политика на неговото правителство, но поясни, че "алтернативното решение е катастрофа".