Гръцкият премиер Георгиос Папандреу е решен да продължи реформите.

Той призна общественото недоволство от рестриктивната политика на неговото правителство, но поясни, че "алтернативното решение е катастрофа".

Целта на моите усилия е гръцкото семейство никога да не преживее последиците от един фалит, подчерта Папандреу и добави, че ако е имало друго решение е щял да го избере.

Папандреу призна, че е възможно да са допуснати грешки, като изтъкна, че "битки могат да бъдат загубени, но по-важното е да бъде спечелена войната за спасяването и промяната на страната".

Преди дни стана ясно, че 120, а не 90 милиарда евро ще е новата финансова помощ за Гърция, като сумата трябва да помогне на страната да стабилизира икономиката си до 2014 година. Новината за поредния спасителен пакет идва, след като правителството в Атина одобри и внесе в парламента за гласуване нови икономически мерки.

Гърция може да стане първата държава в еврозоната, която да прибегне към преструктуриране на държавния дълг, който към момента се оценява на 340 милиарда евро. Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.

Кредитната агенция Moody's обяви, че понижава рейтинга на Гърция от B1 на Caa1. Преди това рейтинговата агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на Гърция до B+. Възможно е да последват нови корекции надолу до рейтинг CCC, което е знак за фалит. Причината за негативните оценки е финансовото положение на Гърция, която получи спасителни заеми.