Според изследване на МБМД десните партии не могат да намерят своето място в десния сектор и всеки се опитва да седне на мястото на другия.

Те имат саморазрушителни сили и очакванията за развитието на класическата десница са песимистични, коментираха експертите от МБМД.

Според проведените интервюта влизането на Синята коалиция в следващия парламент е под въпрос.

Много от интервюираните смятат, че сините нямат капацитет за обновление. Според даваните оценки на лидерите на Синята коалиция Иван Костов получава високи оценки, но същевременно интервюираните заявяват, че смятат, че неговото време е отминало и че трябва да се оттегли.

Основните критики към Мартин Димитров са за липса на харизма. Интервюираните изтъкват негови положителни качества - например, че е почтен, но също така и че той остава неразбран и дистанциран от избирателите. И сред хората, и сред експертите се очертава мнението, че на десницата са й необходими нови лица, но такива никой не посочва, съобщи Андриана Делчева от МБМД.

Тя отбеляза още, че според направените интервюта се налага изводът, че сините не интересуват никого - нито експертите, нито избирателите, както и че темата за класическата десница съществува само в медиите и изследванията. От МБМД казаха за местните структури на десните, че са в окаяно организационно състояние, нямат активност, нямат хъс и посочиха като вероятна причина, че дълго време класическата десница отсъства от властта. По мнението на Мира Радева, СДС и ДСБ са по-силни по отделно, отколкото обединени в Синята коалиция. Резултатът на Синята коалиция беше 3%.

Изследването показва, че партиите, които биха прескочили 4%-ата бариера са ГЕРБ (събрали 30,5% подкрепа), БСП (които имат 18%), ДПС (с 5,4%) и „България на гражданите" на Меглена Кунева (6,1%).

Припомняме, само преди два дни Медиана даде разлика само от 6% между БСП и ГЕРБ - 26% подкрепа за ГЕРБ и 20% за БСП.

За "България на гражданите" Мира Радева каза, че е типична центристка формация и че взема десни гласове от ГЕРБ и най-вече гласове от центъра.

ДСБ събират едва 1,7%.
СДС имат 3,7%, което е най-добрия резултат за СДС от доста време насам, посочи Радева и поясни, че с този резултат СДС биха могли да влезнат в парламента. Радева поясни, че такава оптимистична картина за сините се получава като се приспаднат заявилите, че няма да гласуват (19,4%) и тези, които не са дали отговор (11,3%).

Според Радева данните показват, че ако сега се проведат избори, на ГЕРБ малко няма да стигне, за да спечелят абсолютно мнозинство. Тя отбеляза, че все още е рано за прогнози и че се очакват да се появят много нови играчи на политическата сцена. По мнението на Радева дясното се нуждае от нов лидер, който да е млад и изключително харизматичен и нестандартен.

Според оценката на интервюираните за това доколко лидерите на Синята коалиция защитават интересите на десните избиратели, Иван Костов получава оценка по шестобалната система 2,64, а Мартин Димитров - среден 2,83. Гласували за ОДС през 1997 г. оценяват Иван Костов с 2,74, а Мартин Димитров с 2,96, а гласувалите за Синята коалиция през 2009 г. дават оценка на Иван Костов 3,23, а на Мартин Димитров - 3,54.
На въпроса „Как виждате бъдещето на десницата в България 27% от интервюираните заявяват, че няма добро бъдеще и че ще се разпадне, а 7% смятат, че има добра перспектива.

По отношение на избора на лидер на БСП, Радева коментира, че истинският проблем на БСП не е просто лидерът, а това, че БСП е партия, която оцелява, но много трудно се променя. „Лявото е демоде. Средната възраст на избирателите на левите е 54 години", отбеляза още Радева. По нейни предположения в избора за лидерския пост, везните ще се наклонят в полза на Станишев. Според Радева Първанов не е много уверен. „Който и да е лидерът, първата му задача трябва да бъде тежкото демографско състояние на БСП. Те реално се свиват. Избирателите им си отиват по възрастови причини", коментира още Радева.

Категорично в интервютата като най-големият проблем на България днес се посочва безработицата и ниските доходи. Според заявеното доверие към институциите, на първо място е телевизията с 52%, следвана от президентството с 43%. Доверието в парламента е едва 18%, в прокуратурата - 21%.

Политиците, събрали най-голямо доверие, са Кристалина Георгиева - 52%, Росен Плевнелиев - 48%, Бойко Борисов - 46%, а от министрите най-голямо доверие събират Цветан Цветанов - 36% и Мирослав Найденов - 35%.

Според оценката на интервюираните за сегашното управление на ГЕРБ 8% са напълно удовлетворени и 28% са напълно неудовлетворени.