Ако днес имаше парламентарни избори, 26% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, 20% за БСП, 6,2% за ДПС. Това показва национално представително проучване на агенция Медиана, проведено през май 2012 година.

Дистанцията между двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП, се запазва в рамките на 6%. Наблюдава се драстичен спад при Атака, РЗС и Синята коалиция.

За националистите биха гласували 1,3%, за сините - 2,6%, а за партията на Янев - едва 0,5%. При първите две политически партии, възможността да преминат 4-процентната бариера при изборите остава далеч, а Синята коалиция в момента е на границата.

ГЕРБ - 26 %
БСП - 20
ДПС - 6,2
България на гражданите - 5,5
Синята коалиция - 2,6
Атака - 1,3
ГОРД - 0,7
РЗС - 0,5

Новото е появата на две политически формации със заявка за участие в политическия процес - България на гражданите (на Меглена Кунева) и ГОРД (на Слави Бинев).
Формацията на Кунева е подкрепена от 5,5 на сто, а ГОРД на Бинев е с 0,7 %.

При хипотезата за предсрочни избори, тук и сега, парламентарно представителство биха имали 4 или 5 партии, като ГЕРБ ще търси коалиция с ДПС, България на гражданите или БСП, отбеляза Кольо Колев, директор на „Медиана".

БСП е в аналогична позиция. Към момента на формиране на парламентарно мнозинство тя трябва да търси тройна коалиция или двойна със скрито одобрение от трета страна, анализира социологът.

Според проучването продължава ерозията на доверие към управляващите. Засега то се проявява като разочарование, но и като търсене на политическа алтернатива. Мнозинството не желае предсрочни избори, най-вероятно опасявайки се от наслагването на политическа криза върху икономическата.

Според 58% от участвалите в проучването управлението на ГЕРБ досега по-скоро ги разочарова, на 22% пък им вдъхва доверие. Според 48% от запитаните за страната е по-добре ГЕРБ да изкара мандата си докрай, а 25% от хората са на мнение, че правителството на ГЕРБ трябва д си ходи час по-скоро.

Песимизмът се увеличава, посочи социологът, като 62% от анкетираните смятат, че положението в страната в последните 1-2 години се влошава. Той допълни, че ако се резюмира общественото мнение, положението в страната е лошо и най-вероятно ще се влошава.

Управлението нищо не направи - това смятат 40% от запитаните. 57% от хората са на мнение, че тригодишното управление на Бойко Борисов не е успяло да ограничи престъпността в страната; 56% смятат, че властта не е успяла да намали злоупотребите с държавни пари и корупцията.

Според данните от изследването властта губи имиджа си на компетентност и интелигентност, съхранявайки донякъде усещането за сила. За значително част от обществото - близо една четвърт, подобна сила е източник на страх от открита изявя на политическите пристрастия.

В основата на ерозията на доверието обаче е преди всичко ударът върху материалното състояние, както и страхът от бъдещето в икономически план. 52% от участвалите в проучването признават, че ще се наложи да свият разходите си още, а 56% от анкетираните са отговорили, че има опасност да бъдат съкратени или уволнени.

През май 2012 г. 25% от избирателите завяват, че се страхуват, че могат да бъдат тормозени.
Страхът от преследване в резултат на свободното изразяване на политическите пристрастия нараства, посочи Колев.
Според него именно чувството на страх и усещането на натиск е причината, заради която последните избори се оценяват като недостатъчно честни.

30% от анкетираните не определят последните избори за честни. Според Колев страхът може да подейства двойствено -  да накара хората да не отидат да гласуват или обратното - да ги вбеси и да ги накара да упражнят гласа си.

33% от запитаните са за строежа на АЕЦ Белене, 24% са против, а 42% не могат да преценят, стана още ясно от проучването.
Решението за Белене не е повлияло позитивно в доверието в кабинета, коментира социологът. Като цяло привържениците на АЕЦ-а продължават да са значително повече от противниците.

Според изследването за 45% от запитаните би било добре да има референдум за централата, 18% са против, а 37% са отговорили, че не могат да преценят.