В парламента бе създадена парламентарна група на „Ред, законност, справедливост".

Ние желаем на коалицията на господин Костов попътен вятър
                  Яне Янев

Неин председател е Яне Янев, а негови заместници са Иван Колчаков и Румен Ангелов.
Групата ще бъде регистрирана утре в деловодството на Народното събрание, обясни лидерът на РЗС Яне Янев.

11 народни представители влизат в групата. Очакванията им са обаче до края на следващата седмица броят на депутатите в нея да достигне 20.

Всеки в групата е част от идеята „България на гражданите и регионите", поясни Яне Янев. Преди всичко за нейните представители групата е изключително важен инструмент за борбата с купуването на гласове.

„Държим финансирането на РЗС да бъде изкючителен прозрачно", каза председателят на новата група и обясни, че очакват да получат достатъчно голяма държавна субсидия.

Цел на групата до края на мандата на това Народно събрание ще е парламентарният контрол върху работата на законодателния орган.
Освен това утре в 11 часа ръководството на парламентарната група ще има среща в Националната следствена служба с председателя й Бойко Найденоввъв връзка с разкриването на корупционни схеми.

"Няма да влизаме в никакви колаборации с други парламентарни групи", заяви още Яне Янев. Ние имаме свой собствен проект, допълни той.

„От днес проектът"Ред, законност, спарведливост" има своето парламентарно измерение", коментира от своя страна Димитър Абаджиев. Той е категоричен, че проектът на РЗС е автентичният десен консервативен проект за политическото бъдеще на България.

Яне Янев даде думата и на отлюспилият се от СДС Иван Колчаков, който каза, че присъединяването към новата група за него е предизвикателство.

България днес се нуждае жизнено от промяна", смята още той. Страната ни, по думите ме, се нуждае от нови проекти, тъй като старите са се счупили. Основен партньор за РЗС ще бъде ГЕРБ.

Иван Колчаков предупреди: Костов ще зароби целия десен проект у нас.
                       Още... 

Колчаков обясни, че не е задължително ново присъединилите се депутати да станат членове и на партията РЗС. „Аз не искам да влизам в историята като част от СДС", каза още Иван Колчаков и допълни:

„Там има други, по-достойни хора, които да останат в историята, като господин Костов."
„Приключих с членството в СДС", каза Колчаков и допълни, че дори е почерпил по случая.

„В този проект ще се развие десницата в България и в никой друг", категоричен бе и Румен Ангеловот ССД. „Днес дясното обединение се случи, смята той.

От новата парламентарна група очакват към тях д се присъединят и независими народни представители. Водят се преговори и с още депутати от ОДС, като Яне Янев поясни, че разговорите са по инициатива на сините.

Водят се преговори и с още две парламентарни групи, но лидерът на РЗС не пожела да посочи с кои.

Ясна е и целта на РЗС, която ще преследват в 41 Народно събрание - свикване на Велико народно събрание за промяна на Конституцията и създаване на нова европейска конституция, тъй като според Яне Янев настоящата конституция е посттоталитарна.

Друга идея на РЗС е в Народното събрание да има 120 народни представители, 60 избрани мажоритарно и 60 пропорционално.

Ние желаем на коалицията на господин Костов попътен вятър", завърши изявлението си Яне Янев.

  • В новата парламентарна група влизат:
    Яне Янев - предишна група ОДС
    Димитър Абаджиев - предишна група ДСБ
    Георги Пинчев - предишна група ОДС
    Борислав Българинов - предишна група БНС
    Нено Димов - предишна група ДСБ
    Румен Ангелов - предишна група БНС
    Иван Колчаков - предишна група ОДС

От пресцентъра на РЗС отказаха да посочат останалите 4 имена, докато официално парламентарната група не бъде регистрирана в народното събрание.