СДС като организация в прегръдката на Костов вече е история.

Това заяви народният представител Иван Колчаков, който преди дни обяви, че напуска партията и парламентарната група на СДС. Той, заедно с останалите трима депутати, които също напуснаха партията, участваха в дискусия за бъдещото на дясното у нас в ефира на БиТиВи.

По думите му, най-големият проблем в редиците на партията е, че в нея липсва приемственост и не се изпълняват решения, за които вече е бил поет ангажимент. Тази теза защити и друг оттеглил се депутат - Димитър Димитров. Според него в момента в СДС властва омразата.

Той коментира, че последните пъти, когато е имало заседание на Националния съвет на партията, „атмосферата не беше никак здрава". Виждах омраза в очите на хората, изтъкна още той.

По думите му, всички решения в СДС не са били подлагани на гласуване, а са взимани еднолично от лидера Мартин Димитров, който дори все още не е легитимиран като такъв. Вместо да работим заедно по един проект, ние сме разделени, допълни той.

Отцепилите се депутати се обединиха около мнението, че коалицията между СДС и ДСБ е наложена силово, без одобрението на членовете на синята партия. В тази връзка Колчаков коментира съюзът между СДС и Костов като изключително грешно решение. Да не казвам фатално, добави той. Според него, ако Костов остане в тази коалиция, „ще зароби не само СДС и ДСБ, а и целия десен проект у нас". Той прогнозира и фатално бъдеще и за ГЕРБ при възможен съюз с лидера на ДСБ.

Вирусът на омразата е завзел партията, коментира още Колчаков.

Неслучайно вчера сравних настоящата ситуация в СДС със Средновековието, припомни от своя страна Димитров. Той коментира, че ако партията беше съществувала тогава, най-вероятно нейните критици и хората, които сега са я напуснали са щели да бъдат изгорени на клада. Но с омраза, с клевети, с анатемосване, нищо няма да се постигне, каза още той.

Костов се научи да пазарува много добре, предприема много добри пазарни стъпки през последните години, допълни коментарът си Колчаков.

Депутатите коментираха още, че България се нуждае от силна широка дясна коалиция. У нас дълго време властваха тенденции, традиции, изтъкна още Колчаков. Имахме бум на Жан, Иван, Атака, Бойко. Българинът се умори, той чака нещо абсолютно различно, каза още той.

По думите му, страната ни има нужда от модерна дясна визия на консерватори реформисти. Имаме нужда от широка дясна платформа, но не по командирски, изткънаха още напусналите СДС.

Що се отнася до бъдещи съвместни дейности с партията на Яне Янев - Ред, Законност и Справедливост, Колчаков заяви: С Яне сме в перфектни отношения. Той съобщи още, че за по-късно днес е планирана среща между РЗС и депутатите отцепници от СДС. Въпросът обаче не е дали ще се коалираме и с кой, а да се работи за автентичен десен проект, изтъкнаха още депутатите.

Той (Янев-бед.ред) не е сами това ще се види, коментираха още напусналите СДС депутати. По думите на Димитров духът, ценностите и идеите на десните, сега се пренасочват към проекта на РЗС.