България призовава Руската федерация да освободи незабавно естонския гражданин Естон Кохвер и да гарантира безопасното му завръщане в неговата родина. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи във връзка с присъдата на офицер от естонските служби.

Припомняме, руски съд осъди на 15 години затвор офицера за шпионаж. Естония твърди, че офицерът Естон Кохвер е бил отвлечен от неизвестни въоръжени лица и отведен през границата в Русия. Според Русия той е бил задържан на нейна територия, след като пресякъл нелегално границата между двете държави.

В позицията си Външното ни министерство изразява дълбока загриженост по повод произнесената присъда. Посочва се, че Естон Кохвер е отвлечен от руските специални служби и незаконно държан в руски арест в течение на почти една година в нарушение на международното право.

От министерството посочват още, че страната ни изразява солидарност със своя съюзник Естония и отново призовава Руската федерация да съблюдава своите международни задължения.