Руски съд осъди на 15 години затвор офицер от естонските служби за сигурност за шпионаж, съобщи "Франс прес".

Естония твърди, че офицерът Естон Кохвер е бил отвлечен от неизвестни въоръжени лица и отведен през границата в Русия. Според Русия той е бил задържан на нейна територия, след като пресякъл нелегално границата между двете държави.

Областният съд в Псков призна днес Кохвер за виновен в шпионаж, контрабанда на оръжие и незаконно пресичане на държавната граница.

Руски агенции цитираха съдия Юлия Улянова, според която съдът ще предаде на руската Федерална служба за сигурност намерените у Кохвер пари в брой, огнестрелно оръжие и записващо устройство.

Според естонските власти Кохвер разследвал контрабандистка операция, в която били замесени агенти на руската разузнавателна служба.

Междувременно естонските власти осъдиха стореното от руския съд, като изискаха моменталното освобождаване на Кохвер. Това обяви външният министър на Естония Мария Калюранд.

„Днешното решение на съда не променя нашата позиция. Ние призоваваме Русия незабавно да освободи Естон Кохвер", заявява Калюранд в прессъобщение, публикувано на сайта на министерството.

Естонският първи дипломат добави, че решението на съда в Псков представлява „крещящо нарушение на международното право".

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини от своя страна заяви, че задържането на Кохвер е незаконно, като настоя Москва да го освободи.

"Отвличането на Кохвер и последвалото незаконно задържане в Русия представлява очевидно нарушение на международното право", посочва Могерини.

"Страните от ЕС продължават да призовават Руската федерация да действа според своите международни ангажименти, , да освободи Кохвер незабавно и да гарантира неговото безопасно връщане в Естония", допълва шефката на европейската дипломация.