Русия проведе тестове на нова междуконтинентална балистична ракета, съобщиха руски военни, цитирани от Би Би Си.

Ракетата е изстреляна днес от космодрума Плесецк в Северна Русия в 14.20 часа.

RS-24 може да носи до 10 бойни глави и е проектирана така, че да избягва системи за противоракетната отбрана.

Русия недоволства спрямо намерението на САЩ да разположи свои системи за противоракетна отбрана в Централна Европа, защото смята, че това застрашава руската сигурност.

Американците от своя страна твърдят, че системите им не са насочени към руснаците.
САЩ иска да разположи високоскоростни ракети в Полша и радарна база в Чехия, в отговор на потенциална заплаха от Иран и Северна Корея.

При днешните тестове руската ракета успешно е достигнала целта си на 5 500 км. в отдалечения източен полуостров Камчатка.
Според съобщението ракетата ще замести двете по-стари RS-18 и RS-20, известни на Запад като SS-19 и SS-18.

Изстрелването на РС-24 е направено от мобилна пускова установка, специално преоборудвана за изпитанието, обяснява представител на руското Министерство на отбраната, цитиран от РИА Новости.
От пресслужбата на министерството уточняват още, че ракетата е реализирана чрез научно-технически и технологични решения, изпробвани в ракетния комплекс „Топол-М".

Междувременно руският президент Путин заяви по време на срещата си с португалския премиер, че разполагането на ПРО превръща Европа в „барутен погреб".
Вчера пък руската страна поиска извънредна конференция на страните от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. Според Москва ситуацията е абсурдна и съществува диспропорция във въоръжаването, след като редица страни от бившия Варшавски договор са преминали в НАТО.

Видео