Руската страна поиска между 12 и 15 юни да се проведе извънредна конференция на държавите участнички в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа.

Това се казва в съобщение, разпространено от външното министерство на Русия.

В него се посочва, съобщава "Новости", че Москва разчита на този форум да бъде обсъдена сериозно ситуацията около този договор от последните няколко години.

Надяваме се партньорите ни да проявят политическа воля при намирането на взаимоприемливи решения, които биха ликвидирали настоящата криза около договора, се казва още в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Припомняме, в края на април по време на годишното си обръщение към депутатите от Руската дума президентът Путин обяви, че Русия ще наложи мораториум върху изпълнението на този договор.

В коментар по темата руският външен министър Сергей Лавров заявява, че ситуацията по контрола на въоръженията в Европа е станала абсурдна.

Това е така, защото бившите страни членки на Варшавския договор, които сега са част от НАТО, не са „оформили" прехода си от източната в западната група страни, поради което, по думите на Лавров, възникват сериозни диспропорции в полза на Северноатлантическия алианс.

Припомняме, Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа бе подписан през 1990 година от 16 натовски държави и 6 страни членки на Варшавския договор - сред които и България.

Подписалите договора се задължават да контролират пет категории обикновени въоръжени сили, в които количеството въоръжение не бива да надвишава, както следва:

  • Бойни самолети - 13 600
  • Танкове - 40 000
  • Бойни вертолети - 4000
  • Артилерийски единици - 40 000
  • Бронирани машини - 60 000