Проблемът с децата бежанци в ковачевското село Калище не е образователен, а държавен. Около това мнение се обединиха двама бивши просветни министри Даниел Вълчев и Сергей Игнатов в предаването „Тази сутрин" по БиТиВи.

Припомняме, местните жители в селото се вдигнаха на бунт, породен от несъгласието им техните деца да се обучават заедно с деца на бежанци.

Игнатов е категоричен, че това е проблем на държавно строителство, тъй като държавата ни вече е допуснала грешка за концентрация на малцинства в даден район. Тази грешка не бива да бъде повтаряна сега с бежанците. Той е убеден, че бежанците трябва така да бъдат разпределяни така из страната, че да могат да научат български език, да се запознаят с българската култура и да се интегрират. Ексобразователният министър попита като не знаят български или частично знаят как ще стане интеграцията.

От своя страна Даниел Вълчев коментира, че трябва да свикваме, че България ще става все по-мултикултурна. Той обясни, че хората у нас са свикнали да питат защо ние, защо това се случва при нас, а не някъде другаде. Според него българинът е свикнал да мисли, че ако при друг не съществува даден проблем, то той е намерил канал, връзки или друг начин да се откупи и да остане в страни. Той е категоричен, че проблемът не е образователен.

Относно благотворителната инициатива дарение вместо цвете за първия учебен ден, Сергей Игнатов е на мнение, че това е въпрос на лична преценка. „Хубаво е, че има такава солидарност на национално ниво към всички пострадали райони, но не бива да се забравя, че първокласниците постъпват в клас като в храм. Цветята са част от тази ритуалност", посочи той.

Даниел Вълчев пък коментира, че има каузи, в които за участие трябва да бъдат поканени учениците и това е част от нещата, които трябва да се случват в училище и се случват. По думите му в България образователният процес не е прекъсвал - при наводнения, при суши, във войни. Въпросът обаче е как ще бъде организиран целият процес. Според него няма нищо лошо и страшно в това родителите да участват във възстановяване на пострадалите от наводненията сгради преди началото на учебната година.

На въпрос за заплащането на учителите, Сергей Игнатов посочи, че не може човек да влага високо интелектуален труд и да получава мизерни средства. За последните 5 години най-висок процент като числа достигна ГЕРБ. Освен това се промени методиката на изчислението, обясни той.

Даниел Вълчев заяви, че се пита защо когато избираме този, който ще настане начело на страната, включително в образованието, ние не се питаме по какъв начин той ще разпредели общественото благо. Ние като общество готови ли сме да дадем повече пари за образование за сметка на друг сектор - сигурност, армия, магистрала или друг, попита още той.

Вълчев отрече твърденията, че го гласят за ректор на Софийския университет. Той е убеден, че следващото правителство трябва да се вгледа в това как ще се финансира висшето образование. Според него не е проблем фактът, че за ВУЗ-овете има над 70 000 свободни места, а ще завършат не повече от 40 000-45 000 ученици. В цял свят има повече места за студенти, отколкото желаещите да ги заемат - това е конкуренцията и няма нищо лошо, коментира още той.