В ковачевското село Калище вместо празник за първия учебен ден тлее протест. Местните жители се вдигнаха на бунт, провокиран от несъгласието им техните деца да учат заедно с деца бежанци, съобщава „Нова телевизия". Става въпрос основното училище в селото, в което учат около 20 деца от околните девет села.

Малцинствата не трябва да се концентрират на едно място
Още...

Кметът на общината Васил Станимиров коментира, че за пореден път Държавната агенция за бежанците и просветното министерство са ги сюрпризирали. Той се оплака, че са били заплашени, че ако откажат да запишат 10-те деца, ще им бъдат наложени санкции и ще им бъде отнет автобусът, с който извозват учениците. Станимиров е категоричен, че се опитват да ги рекетират. По думите му полицията ще ескортира децата бежанци.

Пред БНР кметът обяви, че днес ще има извънредно заседание на местния парламент в Ковачевци. Освен това е предвидена и среща с родителите. Именно тогава ще бъде решено дали днес ще има първи учебен ден. Станимиров сподели още, че в петък са били уведомени, че ще има деца без документи. Той е категоричен, че тези деца първо трябва да изучат български език и да положат изпит. Едва след това да имат право да бъдат записани. Но за въпросните деца това не е направено и кметът предполага, че „са им били спуснати".

Всички деца са равни, обяви Коларова по повод проблема с учениците бежанци в Калище
Още...

„Министерството на образованието цяло лято спаха. Не подготвиха приемането на тези деца. Как си представяте деца, които не говорят български език - да бъдат обучавани с нашите деца", възмущава се кметът. По негово мнение родителите имат причини да се притесняват. Освен това местните жители не искат бежанците да останат при тях. Васил Станимиров е категоричен, че обслужването на центъра за бежанците им вреди.

В своя защита родителите обясниха, че в лагера на бежанците е имало случай на болен от малария. Страхуват се и от други зарази. Те също така негодуват, че са научили новината, че децата им ще учат с бежанци последни.

Ковачевци с ултиматум за изселване на бежанците
Още...

На въпрос на „Нова телевизия" дали, ако децата бъдат прегледани и се установи, че са здрави, ще ги приемат, родителите изместиха въпроса върху учебния процес и как той ще повлияе върху техните деца. Ако родителите отпишат децата си, училището най-вероятно ще затвори врати.