Фирма производител на бързи храни се оплаква, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) искала по 10 хил. евро месечно за „такса спокойствие".

БАБХ дава „Аладин Фуудс" на прокуратурата за уронен престиж
Още...

Ръководството на „Аладин фуудс" ООД даде пресконференция, на която сигнализира, че на среща на собственика на фирмата Аладин Харфан с шефа на БАБХ, Пламен Моллов му посочил човек на име Стоян Пашев и му казал да се разберат с него как да плаща таксата. От фирмата твърдят, че сигнализирали органите на реда за корупция и полицейска хайка направила запис на въпросната среща.

Харфан се оплака от злоупотреба с власт и с правомощия на БАБХ. По думите му БАБХ се опитала да рекетира фирмата през миналия април, а след отказа за плащане Агенцията затворила фабриката на  „Аладин фуудс" за обработка на пилешко месо и склада за търговия на едро за близо два месеца. Това е довело до 650 хиляди лева преки загуби, както и 30% загуби от оборот от загубени клиенти на едро.

Харфан обаче е възмутен от това, че разследването по сигнала за корупция било спряно. На 20 април тази година фабриката била затворена отново след спирането на разследването, като до момента щетите са над 200 хиляди лева. 120 души стоят без работа, когато предприятието не работи. Загубите са огромни не само заради суровините и работниците, плащат се лизинги, вноски и кредити, губи се и позиция на пазара, жали се собственикът.

Браншът да бъде по-смел, който е рекетиран, да се обедини с нас срещу корупцията, призова той колегите си.

Мениджърът на фирмата Биляна Томова обясни, че „Аладин фуудс" разполага с 28 обекта за бързо хранене, 4 производствени обекта и няколко складови бази. По думите на Томова БАБХ прави системни ежедневни проверки във всички обекти по 14 часа дневно и в извънработно време, създава се напрежение сред служителите. Назначават се нарочно проби, които нямат отношение към произвежданата стока, защото отнемат повече време и така продукцията се изхвърля, разкри мениджърката.

Собственикът на „Аладин фуудс" е категоричен, че няма да плаща такса и да участва в корупция. Екипът му увери, че ще си търси правата по всички възможни законови начини.

Ако мерки не се вземат и няма справедливост, фирмата е готова да изнесе производството си в Румъния. Харфан обясни, че ако плаща подобен рекет, то това ще излезе от джоба на клиентите, защото, за да може търговецът да си избие парите, трябва или да вдигне цените на продуктите, или да свали качеството на храните.

Припомняме, шефът на БАБХ опроверга информациите контролиращите са искали такса „спокойствие" от дюнерджиите. Пред журналисти той предупреди, че в месо за дюнери са открити червеи.