Президентът на Каталуния Артур Мас подписа указ, с който свиква референдум на 9-и ноември, на който каталунците трябва да се произнесат по въпроса, дали регионът трябва да бъде независим от Испания или не, съобщи "Франс прес".

С този ход автономната испанска област се противопоставя решително на опитите на централната власт в Мадрид да блокира провеждането на референдума.

Испанското правителство заяви, че ще блокира допитването, като го обжалва пред Конституционния съд.

Мадрид попари надеждите на Каталуния
Още...

Миналата седмица парламентът на Каталуния гласува резолюция в подкрепа на провеждането на референдум.

Мас заяви на церемонията по подписването на указа в Барселона, че "Каталуния иска да говори, иска да бъде чута и иска да гласува".

На 11-и септември, националния ден на Каталуния, стотици хиляди хора излязоха по улиците на Барселона за трета поредна година с настояване гласуването за независимост да бъде проведено.

Ала правителството в Мадрид твърди, че Каталуния, чиято икономика представлява една пета от цялата испанска икономика, има широки управленски правомощия, включително собствен парламент, собствени полицейски сили и контрол над образователната и здравната система. Мадрид също така настоява, че испанската конституция не позволява никой от 17-те испански региона едностранно да се отцепва от страната.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой отхвърли по-рано през месеца каквато и да е идея за провеждането на референдума.

"Доста е просто, той не е законен, така че няма да бъде проведен", заяви Рахой и допълни: "Освен че не е законен, референдумът е срещу цялата наша история и нашите чувства, срещу това, което голямото мнозинство от испанците мислят, срещу нашето минало и срещу бъдещето на испанския народ, който живее в Каталуния и осталата част на Испания."