Мадрид попари надеждите на Каталуния, след като по-рано богатата испанска област насрочи референдум за независимост от Испания, който трябва да се проведе на 9 ноември, съобщава Ройтерс.

Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария заяви на пресконференция веднага след подписания от каталунския лидер Артур Мас указ за референдума, че макар и необвързващ да е вотът, той нарушава конституцията на страната от 1978 година. Тя подчерта, че правителството ще блокира инициативата.

Кабинетът ще проведе среща в понеделник с цел вземане на решение за официално започване на процедура по обжалване на документа в Конституционния съд, който се очаква да анулира указа на Мас.

Сантамария предупреди, че право на всички испанци е да решат какво иска Испания и как да се организира и никой не стои над суверенната роля на испанския народ.

Дълбоко съжаляваме за това, вярваме, че инициативата на президента на Каталуния е грешка. Тя разпокъсва каталунското общество и го дистанцира от Европа и духа на времето, според вицепремиера.

Мас е под натиск от сепаратиско настроените коалиционни партньори да продължи с инициативата за провеждане на референдум.

Политически анализатори очакват каталунският лидер да обяви предсрочни избори след блокирането на вота от Мадрид.

Отказът на испанското правителство да се проведе допитването вбесява много каталунци, дори и тези, които са в подкрепа на запазване на статута на областта.