Външните министри от ЕС се споразумяха да включат военното крило на ливанската организация „Хизбула" в списъка с терористични организации.

Този ход изисква съгласието на всички 28 страни-членки на ЕС. Така става незаконно симпатизанти на „Хизбула" в Европа да изпращат пари на организацията, както и европейски дипломати да се срещат с нейни членове.

Някои държави-членки изразиха опасения, че въвеждането на мярката би могло допълнително да дестабилизира ситуацията в Ливан.

Някои държави пък изтъкнаха, че би било трудно да се направи разграничение между военното и политическото крило на групата.

Страните, които подкрепят мярката, изтъкват, че има убедителни доказателства, че „Хизбула" е отговорна за бомбения атентат срещу израелски туристи в България през миналата година, в които загинаха петима израелци и българският шофьор на взривения автобус. Групата отрича всякакво участие.

САЩ ни пратили пресни данни, уличаващи "Хизбула"
Още...

През февруари България връчи на ЕС имената на двама души, заподозрени за участие в нападението. Български официални лица заявиха, че смятат, че двамата мъже са членове на „Хизбула".

Дипломати от ЕС също посочват и арестуваните в Кипър членове на „Хизбула" по обвинение за планиране на атентати срещу израелски граждани.

„Хизбула" вече е в черния списък на САЩ, Канада, Австралия, Великобритания и Холандия.

Малко по-късно прессекретариатът на Дондуков 2 разпространи изявление на президента Плевнелиев.

„Приветствам това решение, което е плод на съвместните усилия на държавите членки на ЕС и на партньорските служби в защита на сигурността на гражданите. То се основава и на задълбочения анализ на голям обем информация за дейността на хора, свързани с терористична дейност на територията на ЕС.

Нека никой да не подценява решимостта на Европейския съюз да защити сигурността на своите граждани и на пребиваващите на територията му. Европа показа, че е безкомпромисна спрямо всеки, който се опита да посегне на живота и да застраши сигурността на невинни граждани на нейна територия. Днешното решение е и силен сигнал, че Европейският съюз ще продължи да работи съвместно с ливанските институции и да подкрепя демократичните процеси в страната."

Междувременно, на брифинг в централата на ГЕРБ Борисов коментира решението на ЕС.

Спомняте ли си какво ни направиха мене и Цветанов след онова заседание на съвета при президента, попита той и си отговори - същите тези хора - Станишев и Вигенин.

Вигенин, който до неотдавна се опита да опровергае постигнатото до момента във връзка с разследването на атентата. Сега това момче, продължи Борисов, което от скоро има кола и секретарка и вече е министър, може да се вслуша в думите на своя колега Цветлин Йовчев, който преди няколко дни дори каза, че има още следи, които водят към Хизбула.

Него мога да приветствам, защото когато има приемственост, това е добре за държавата, подчерта Борисов.

По-рано ГЕРБ разпространи и изявление на лидера си по темата. Бившият премиер Борисов изразява задоволството си от решението.
Той го тълкува като знак, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противпостави на всяка форма на тероризъм.

Борисов благодари на всички български служби и институции, които са работили със съюзници в ЕС, САЩ, Израел, Австралия и Канада, „не само за да се разкрие кой стои зад трагедията на летище Сарафово, но и за да можем всички в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес".

Той припомня, че през февруари тази година правителството на ГЕРБ е обявило, че има достатъчно основания да се смята, че хора свързани с военното крило на организацията стоят зад атентата.
В месеците след февруари, както стана известно от изявление на вътрешния министър Цветлин Йовчев, са открити допълнително следи, които потвърждават първоначалната теза, изтъква още лидерът на ГЕРБ.