България е получила от Съединените щати анализ на документите за самоличност на участниците в бургаския атентат, в който се съдържат допълнителни данни, водещи към "Хизбула". Това съобщи в Брюксел външният министър Кристиян Вигенин, цитиран от кореспондентът на БНР в Брюксел.

Допълнителната информация е била представена на европейските партньори в края на юни по време на второто заседание на работната група, която трябваше да реши дали групировката да бъде включена в терористичния списък.

Вигенин съобщи и че е постъпила още информация от други държави. "Буквално в последните дни дойдоха още два доклада от Канада и от Ливан, но те не са били обект на представяне днес или в четвъртък, когато беше заседанието на Комитета на постоянните представители, тъй като предстои да бъдат обработени. Те буквално дойдоха в София в петък", посочи дипломат номер едно.

Припомняме, външните министри на 28-те държави в ЕС решиха да включат военното крило на "Хизбула" в списъка на терористичните организации.

"Бургаският атентат е изиграл роля за решението", каза Вигенин.

Запитан дали решението създава допълнителни рискове за националната ни сигурност, външният министър посочи: "Не мисля, че ни излага на допълнителни рискове. Много зависи от това каква ще бъде реакцията на военното крило на "Хизбула" на това решение".

Той изказа мнение, че днес сме по-готови да реагираме на подобни заплахи. "Смятам, че да - ние сме по-готови, независимо какво е днешното решение. Второ - ограничаването на възможностите на една организация от такъв тип да функционира ефективно, работи за повишаване на сигурността, а не обратното", поясни министърът на външните работи.

"Днешното решение на Съвет „Външни работи" на ЕС да включи военното крило на Хизбула в списъка на ЕС с терористичните организации бе взето на базата на цялостната дейност на това крило и на няколко случая на територията на ЕС, в това число и атентата на летище Сарафово", заяви по-късно пред медии министър Кристиан Вигенин в Брюксел, където участва в Съвета „Външни работи", където една от темите бе обстановката в Ливан.

Българският външен министър подчерта, че взетото решение е плод на постигнат между страните-членки компромис и то няма да попречи на диалога с всички политически партии в страната и няма да засегне законните финансови трансфери и помощта на ЕС за Ливан, в това число и хуманитарната.

С днешното решение ЕС ще остане изцяло ангажиран със стабилността на Ливан, подчерта българският външен министър. Той изтъкна, че след шест месеца ще бъде направен преглед на ефекта от взетото решение, като се очаква то да доведе до повишаване на сигурността на гражданите на ЕС, но също и на Ливан и Близкия изток. Сега е необходима най-вече добра координация в прилагането му, смята българският първи дипломат. В изказването си на СВР министър Вигенин е подчертал, че България е силно ангажирана с разследване на атентата на летище Сарафово, в рамките на което възникват и нови елементи.