Макар според БСП „СПИН-скандалът да е приключил с извинението на Антон Кутев", оказа се, че за РЗС той все още стои на дневен ред. Яне Янев събра медиите в кулоарите на парламента, за да им разясни какво всъщност се крие зад този скандал.

Според РЗС най-големият бич за посттоталитарната демокрация в България е корупцията и с учудване и този път забелязахме, че поредната порция за корупционни процеси, загатнати по един шумно тиражиран скандал, бяха отминати с лека ръка, коментира Янев.

Той подчерта, че е останал удивен от пошлостта и елементарността на скандала и от това, че по-скоро той буди ирония. „Сякаш определени хора имаха за цел този скандал да спре до това ниво, до което се разви. Ние от РЗС смятаме, че СПИН-скандалът е ПИН-код към грандиозна корупция, която няма аналог за целия период на прехода."

Според лидера на РЗС тук са вплетени огромни интереси, свързани с външна търговия, търговия на оръжие, енергетика, Булгартабак, Държавния резерв, Панаира в Пловдив, атомните централи Козлодуй и Белене, както и теми, които касаят институции като Националното следствие и секретните служби.

Грандиозната корупция Янев е открил в думите на Кутев: „Не приемам именно Корнелия Нинова да бъде моралният съдник, защото бих могъл да й напомня реплики, които не мога да произнеса, които тя е произнасяла и много добре знае, че ги има записани със СРС-та, че са говорени в съдилища и т.н...."

Ние считаме, че става въпрос за скандала, който се разигра при отстраняването на Румен Овчаров и за грандиозна корупционна схема, която е тип хранителна верига, в която са свързани представители на висшата изпълнителна власт, на различни политически партии от ляво и от дясно, представители на висшата администрация, народни представители, представители на следствието, прокуратурата и съда, поясни още лидерът на РЗС.

По думите му, в този скандал има лица, за които изобщо не се е споменавало до момента и умишлено е прикривано каква е тяхната роля.

Янев изпълнява поръчка за отвличане на общественото внимание според БСП
Още...

Затова се инициира създаването на специална парламентарна анкетна комисия, която да установи кои са хората в основата на този грандиозен скандал.
Освен това според Янев така ще се изясни в кои партии и на какви нива, кои политици какво са източвали и как са крали.

Периодът пък, който трябва да обхваща разследването, е този, определен от репликата на Кутев - 2005-2006-2007 до 2012 година, разясни още лидерът на РЗС.

Минути по-късно от ГЕРБ обявиха, че ще вземат решение дали да се създаде подобна група следващия понеделник.

Информацията, която предоставя Яне Янев е доста сериозна. Интересно е да се разбере какво е извадило от равновесие г-н Кутев, ако е произнесъл тези реплики за СРС-тата, т.е. може да се окаже, че СПИН-ът е само върхът на айсберга, коментира Димитър Главчев.