Отклоняване на общественото внимание според БСП е причината Яне Янев да иска създаването на анкетната парламентарна група.

„Остроумията на Янев не бива винаги да се вземат насериозно, но когато той изпълнява функции на пощенска кутия е добре да се разчита за кой голям общественозначим въпрос, чрез изявленията, изглеждащи атрактивно, се прави опит да се отклонява вниманието на хората", коментира Михаил Миков в кулоарите на парламента.

Според него в момента има няколко въпроса, които трябва да бъдат потушени чрез генерирани от Янев инициативи.

Миков подчерта, че най-големият проблем е рязкото обедняване на българите, поскъпване на стоките от първа необходимост, неспособността на ГЕРБ да прави икономическа политика и да управлява страната.

„Именно в такива моменти се появяват Яневци, за да се отклони общественото внимание в друга насока, обикновено в близкото или в по-далечно минало", обясни червеният депутат.

Той добави, че в този парламент създаването на комисия е проблем, който се решава в рамките на управляващото мнозинство, а парламентарните механизми се използват изцяло за политически натиск върху опозицията.

Мисля, че случаят и сега е точно такъв, заяви Миков и запита:
„Управляващото мнозинство и Янев ли са хората, които задават дневния ред на правораздаването в България".
По думите му именно това е причината в евродоклада да се посочва и натискът върху съдебната система, като случващото се днес очевидно е поредният случай, който потвърждава констатациите на Еврокомисията.