Руският президент Владимир Путин официално представи плана за увеличаване на руското военно присъствие в Арктика, оповестен в края на миналата година, предава ИТАР-ТАСС.

„Нефтените платформи, газови терминали и газопроводи трябва да бъдат добре защитени от терористи и други потенциални заплахи", заяви той по време на Съвета за сигурност на Русия, където бе обсъден плана.

За изпълнението на целта се предвижда провеждането на редовни междуведомствени учения, които да подобрят координацията между граничните служби, морския флот и военновъздушните сили.

Припомняме, че през декември миналата година Путин обяви, че до края на тази ще бъдат създадени т.нар. арктически войски, които да гарантират руския контрол над богатия на газ и нефт географски регион.

През януари руски военен говорител съобщи, че бойните самолети от Северния флот ще разширят обсега на редовните патрулни полети в Арктика през 2014 г. до нивата от съветската епоха.

От началото на тази година Русия повторно започна да използва летището в Темп на Новосибирските острови, чиято поддръжка бе спряна преди 21 години.