Руските бойни самолети от Северния флот ще разширят обсега на редовните патрулни полети в Арктика през 2014 г. до нивата от съветската епоха, съобщи в петък руски военен говорител, цитиран от агенция „РИА Новости".

„През тази година морската ни авиация значително ще разшири географския обхват на Арктическите патрули, включително и чрез използването на летището Темп, разположено на Новосибирските острови", заяви Вадим Серга, капитан I-ви ранг от Северния флот на Москва.

Серга поясни, че само през изминалата година разузнавателни самолети „Ту-142" и оборудвани с оръжия за борба с подводници „Ил-38" са извършили повече от 30 патрулни мисии в северната полярна област на планетата.

През септември „Гласът на Русия" обяви, че Кремъл смята да възстанови военната си база и летището на Новосибирските острови, след като руската армия се изтегли от там през 1993 година.

През декември лично президентът Владимир Путин обяви, че до края на тази година ще бъдат създадени т.нар. арктически войски, които да гарантират руския контрол над богатия на газ и нефт географски регион.