През последния един месец наблюдаваме едно ново издание на импийчмънт, една нова кампания за тотална дискредитация, чийто връх беше създаването на временна парламентарна комисия, начело с Яне Янев.
(Междувременно Янев избра първото заседание на комисията да започне заедно с брифинга на първанов)

Борисов показа, че управлението за него не е приоритет, но че той последователно, системно отстранява или подчинява своя опонент
Г. Първанов

Това заяви президентът Георги Първанов по време на съвместна пресконференция с Ангел Марин.

Той подчерта, че до този момент двамата са били сдържани в коментарите си, защото са искали да видят публикувано в Държавен вестник решението за създаването на тази комисия.
Първанов алармира, че „в резултат на неистовата позиция за реванш на ГЕРБ и високата правна култура на докладчика, се е родило едно правно недоразумение, една правна каша".

„В наименованието и в т.ч. на решението, е записано, че се създава временна парламентарна комисия за проучване, а веднага след това - в т. 2 идва понятието парламентарна анкетна комисия", заяви Първанов и уточни, че грешката не е редакционна, а двете комисии се различават дълбоко по характер и същност.

Той поясни, че временната парламентарна комисия анализира актове и издава становище, което няма нормативна сила. Анкетната парламентарна комисия обаче е създадена да обследва досегашните президент и вицепрезидент и така се прави основен пробив по отношение на един важен принцип - това, че държавният глава не може да бъде контролиран от парламента, тъй като той не се избира от Народното събрание, обясни още Георги Първанов.

По думите му става дума за тенденция, за грубо вмешателство на парламентарното мнозинство.

Двамата с Ангел Марин нямат никакви притеснения: „Да обследват каквото си искат". Според Първанов обаче създаването на тази комисия не е само персонална атака: „С този ход Бойко Борисов и неговият верен оръженосец Яне Янев залагат тежък прецедент, защото в бъдеще може да има и други парламентарни мнозинства, които да действат така по отношение на президента", заяви той и допълни - „Атаката е срещу нас, но по логиката на ГЕРБ, подобен натиск може да бъде оказван и срещу настоящия президент - Росен Плевнелиев".

Тук Георги Първанов припомни думите на лидера на синята коалиция - Иван Костов, по време на импийчмънта: „Целта е да му се покаже мястото на президента, независимо от личността". По думите на Първанов се цели да се покаже на президента, че не трябва да бъде говорител, че не трябва да търси позиция на балансьор в социалните конфликти.

През 2005 година Яне Янев също ходатайствал пред Марин за помилване на осъден

Това е адресирано послание към Росен Плевнелиев. Целта е обезсмисляне и подчинение на президентската институция.

Георги Първанов припомни, че преди време премиерът Бойко Борисов заяви, че на ГЕРБ не им е необходима президентската институция. По думите му именно заради това е тази последователна тенденция за стесняване на територията на президентската институция. Първанов прогнозира, че докладът на тази комисия ще излезе в навечерието „на един партиен конгрес" (най-вероятно този на БСП, насрочен за края на май, б.р.).

Георги Първанов категорично заяви, че не може да проявява снизходителност към тезата на Цецка Цачева по време на парламентарен контрол, че президентът трябва да информира Народното събрание по важни въпроси: „Президентът има правото да го прави, но не и задължението", заяви той и допълни: „Цачева казва, че, ако президентът не информира, то НС може да действа така, че да се информира. Дали пък парламентът няма да реши да се информира за провежданата около Трифон Зарезан дегустация и изложба на вина в Гербовата зала?".

Припомняме, президентът Плевнелиев покани в гербовата зала производители на вина с техните продукти.

Във връзка с преподписването на указите за опрощаване на вземанията, Георги Първанов уточни, че те се преподписват задължително от министрите на финансите и правосъдието.

На преподписване подлежат само указите, които са пряко свързани с работата на правителството, а всички останали укази, свързани с другите власти, не подлежат на преподписване.

В продължение на два часа Георги Първанов и Ангел Марин подробно обясниха позицията си по атаката срещу тях за указите.

Първанов разясни ситуацията с подписваните от него укази, които са за опрощаване на несъбираеми вземания. Той разясни своето виждане откъде е започнала и защо се води войната, изрази съжаление и коментира, че днес сме свидетели на Яневизация. Това, по думите на Първанов, е висшия и последен стадии в развитието на управляващата партия.

Той изрази съжаление, че ГЕРБ са се скрили „зад крехките плещи на Янето".

Ангел Марин даде подробни разяснения за подписаните от него укази - за гражданство, за помилване и даде конкретни примери.

Той изтъкна колко голяма е бройката на тези, които не са помилвани - 94% от подалите молба и че помилваните са само 6%.

Воювах. Не просто работех, воювах - всеки, който получава българско гражданство да знае, че това не е трамваен билет
А. Марин

Сред примерите беше и пример за ходатайстване за помилване от Яне Янев, а също и подробности около скандалът с Циганов.

По повод това, че в същото време в парламента Янев е отказъл коментар по въпроса Ангел Марин изрази недоумение защо Янев се срамува от почтеното дело, което е направил. „Може би това е единственото свястно дело в неговия живот", заяви досегашният вицепрезидент.

Марин заяви готовност да даде бележника си на графологична експертиза, за да се види, че е записано посещението на Янев за ходатайството за помилване, както и че то е записано в дневника на кабинета му.

„38 години съм бил в ракетни войски, артилерията, и 3 са били нормите ми на поведение и работа: точност, време и спазване на правила. По това се оценява всеки офицер и генерал в армията и аргилерията", изтъкна Марин.

За Янев той изрази недоумение защо толкова се страхува от това ходатайство. „Няма нищо лошо, че е дошъл при мен да сподели проблема на един човек и че всички държавни институции са били на мнение, че той трябва да бъде помилван", отбеляза Марин. „Не се срамувай от почтеното дело, което си направил, срамувай се от другото", посъветва той Янев.

„Воювах. Не просто работех, воювах - всеки, който получава българско гражданство да знае, че това не е трамваен билет", заяви Ангел Марин и добави: "В нищо не може да бъда уязвен. Стриктно съм спазвал законите. Там, където няма законови изисквания съм решавал по силата на собствената съвест с правото да правя това, защото хората са ме избрали вицепрезидент."

Той подчерта, че българско гражданство се дава само по препоръка на съответния министър и за заслуги към България, че всичко е документирано и че няма нищо скрито и покрито.

„Докога обществото ни ще издържи на такава гавра, на такова безпардонно отношение и да търпи управление, което използва такива приьоми", попита Марин и коментира: „Това е принос в гьобелсовата пропаганда, на която основният замисъл е чрез многократно повторение на лъжата тя да се превърне в истина. Той сега я допълва с това, че отрича очевидни истини. Е, това е вече наистина стръхът."

По повод отправената покана от Яне Янев към Първанов за дебат, досегашният президент отговори по следния начин: „Имам себеуважение, което не ми позволява. Аз имам някаква хигиена на общуването си, пък макар и, когато това го налага парламентът."

За Указа от 2002 г., с който той възлага определени правомощия на вицепрезидента Марин, Първанов поясни, че е безсрочен, че няма прекъсване в изпълнението на тези задължения и затова този указ важи.

На всеки указ за помилване някъде е записано основанието на което се издава съответния указ за помилване, а основанието е Указът от 2002 г, т.е. правосъденият министър, който и да е той, е знаел, че работи на база указа от 2002 г., поясни още Първанов и предложи ако някой има съмнения да се направи допитване до Конституционния съд.

Помилванията, както поясни Първанов, са за тежки, предимно битови престъпления, има и помилвани зависими от наркотици.

Предишният президент упрекна в същото време управляващите, че са помилвали босовете на тежката организирана престъпност. „Това правителство помилва босовете на наркотрафика, като не се занимава с тях", добави той.

Относно опрощаванията на несъбираеми вземания Първанов поясни процедурите и правилата и също отрави упрек към управляващите, че са им се досвидяли левчетата, които се опрощават на старците, инвалидите, безработни и майки с деца, че премиерът с лека ръка се разпорежда с държавни средства , например за футболни клубове, където става въпрос за много мащабни суми.

Според Първанов целта на атаката е да се поддържа еднополюсния модел в политиката и да не се допуска налагането на алтернатива. По думите му не е случайно, че Яне Янев е избран начело на комисията. „Съжалявам ГЕРБ, че се скри зад крехките плещи на Янето, известен със своите последователни позиции", коментира той.

„Средствата, които аз съм опростил не могат да се опростят по никакъв начин с бонусите, които са получили в министерствата", подчерта от своя страна Първанов.

Той повтори, че е в интерес на ГЕРБ докладът на комисията да излезе в навечерието на конгреса на БСП. „Самият факт, че в съзнанието на управляващите аз мога да бъда отстранен е един опонент по-малко, и то сериозен опонент", каза той.

„Борисов показа, че управлението за него не е приоритет, но че той последователно, системно отстранява или подчинява своя опонент. Подчиненият го виждаме начело на комисията, отстранените ги виждаме в периферията на политическия живот със заглъхващ глас", коментира още Първанов.