След час и половина заседание на комисията "Първанов-Марин" председателят й Яне Янев обобщи решенията от днес.
Случайно или не, той насрочи днешното първо заседанието за часа, в който в НДК започна пресконференция на Първанов и Марин.

В крайна сметка заседанията няма да са закрити за медиите, каквото бе днешното. Комисията ще заседава при закрити врата в случаите, когато се обсъжда класифицирана информация.

Комисията ще изиска всички необхоидми документи, становища и писмени материали, обясняващи какви са нормативните основания за помилванията и за опрощаване на държавни вземания. Тези данни трябва да бъдат предоставени от президентската администрация, МВР, Министерство на правосъдието, МФ, МВнР, ВКП, Д  АНС, НАП, НОИ.

Комисията ще има и експерти - за помилванията, за опрощаване на държавни взмания и експерти по закона за българското гражданство. Комисията ще заседава всеки вторник от 12.00 часа в сградата на НС на Александър Батенберг.

Анонимни сигнали срещу Първанов и Марин ще се разгелждат само след решение на комисията и когато в тях има достатъчно фактология.

Комисията възлага на дирекция "Законодателна дейност и европейско законодателство" към НС да сравни практиката по помилвания в останалите страни членки на ЕС.

По повод днешната пресконференция на Георги Първанов и Ангел Марин лидерът на РЗС бе категоричен:
"Не искам да влизам в задочен спор с експрезидента Първанов". Янев посочи, че ако Първанов искал дебат с него, той бил готов да отиде в посочено от доскорошния държавн глава ТВ студио. Обещавам дебатът да е интересен, категоричен бе консерваторът.

Според Яне Янев обаче не подхождала такава реторика на Първанов и Марин, каквато двамата изпозлвали на пресконференцията. Според него Първанов и Марин явно се притеснявали от комисията или най-малкото са с гузна съвест.

По повод коментара на Георги Първанов, че комисията е нов вид импийчмънт, Янев заяви: "Или не са в час, или се чудя как тези хора са били на такова ниво на властта".

Попитан познава ли Васил Пашов, осъден за убийство, за чието помилване лобирал през 2005, лидерът на РЗС не даде еднозначен отговор. Щял да отговори, когато Първанов и Марин отговорят дали са се възпозлвали от ходатайството на Янев и са освбодили Пашов, или не.

Отговори също така за медиите по този въпрос щяло да има на пресконференция в централата на РЗС по някое време. Няма да давам отговори, защото не искам да влизам в обяснителен режим, бе лаконичният коментар на Яне Янев.

По същото време, на брифинга в НДК, Марин заяви:

Може би това е единственото свястно дело в неговия (на Янев, б.р.) живот."

Марин заяви готовност да даде бележника си на графологична експертиза, за да се види, че е записано посещението на Янев за ходатайството за помилване, както и че то е записано в дневника на кабинета му.

„38 години съм бил в ракетни войски, артилерията, и 3 са били нормите ми на поведение и работа: точност, време и спазване на правила. По това се оценява всеки офицер и генерал в армията и аргилерията", изтъкна Марин.

За Янев той изрази недоумение защо толкова се страхува от това ходатайство. „Няма нищо лошо, че е дошъл при мен да сподели проблема на един човек и че всички държавни институции са били на мнение, че той трябва да бъде помилван", отбеляза Марин.
Не се срамувай от почтеното дело, което си направил, срамувай се от другото", посъветва той Янев.