Ние няма да влизаме във война с Русия. Москва е по-изолирана от международната общност в сравнение с периода от Руско-грузинската война през 2008 година и някои моменти по време на Съветския съюз.

Това обяви президентът на САЩ Барак Обама на пресконференция с премиера на Холандия Марк Рюте в Хага след края на двудневната среща на Конференцията за ядрена сигурност 2014 година.

Запитан дали е съгласен с републиканеца Мит Ромни, че Русия е основният геополитически враг на САЩ, той отговори, че е по-притеснен да избухне атомна бомба в Ню Йорк, отколкото Русия като „заплаха за националната сигурност".

Светът е по-безопасен, обяви Конференцията за ядрена сигурност 2014
Още...

„Америка има цял куп от предизвикателства", каза Обама и допълни: „Русия е регионална сила, която заплашва съседите си не заради силата си, а заради слабостта си".

Обама поясни, че не е имало споразумение във връзка с това, че международната общност не признава анексирането на Крим от Русия.

По думите му няма доказателство, че рускоговорящите в Украйна са били заплашвани.
Американският президент подчерта, че е по-малко заинтересован от мотивацията на Путин и по-заинтересован от фактите.

Ние сме притеснени от струпването на руски войски до границата с Украйна, каза той, но допълни, че присъствието на руски войници по границата с Украйна не противоречи на руските международни задължения.

Държавният глава на САЩ отново заплаши Русия със санкции, които ще засегнат енергийния, военния и търговския сектор, ако Москва продължи с военната интервенция.

Предпочитаме да разрешим този проблем дипломатически, но сме готови да предприемем следващата стъпка, ако ситуацията се влоши, каза той.

Русия решава дали да действа отговорно и да покаже дали е готова да се придържа към международните норми...ако не го направи, ще има санкции, категоричен Обама, допълвайки, че казусът с Косово не може да се сравнява с Крим и че САЩ не признават анексирането на полуострова от Русия.


Той призова другите лидери да окажат натиск върху Москва, за да разбере Путин, че може да направи избор.

Рюте от своя страна поясни, че той не смята, че някой иска кризата в Украйна да завърши с военен конфликт. Според него Западът си запазва опцията да наложи допълнителни санкции, ако Русия не спре с напрежението, подчертавайки, че „тези санкции ще ударят Русия много лошо".

Но според него няма гаранция, че населението на Европа, Канада и САЩ няма да бъде засегнато от това. Ние ще направим така, че тези санкции да ударят по максимален начин руската икономика и да не засягат европейската, канадската, японската и американската икономика.