Стабилизиране в пазара на яйцата отчитат от Министерството на земеделието на земеделието и храните, става ясно от седмичния отчет на цените на някои от основните храни.

Повишение с 1 стотинка има в средната цена на едро за брой спрямо предходната седмица. На дребно яйцата - размер М и размер L, в големите супермаркети все още се продават по-скъпо в сравнение с по-малките търговски обекти. Най-популярните размери яйца могат да бъдат намерени между 35 и 45 стотинки.
В София цената на яйцата в големите и по-малки търговски вериги варира между 38 и 42 стотинки.

От ведомството МЗХ отчитат, че средната цена на едро за килограм цяло агне се покачва с 0,3% и достига 12,59 лева.

В големите търговски вериги продължава да се предлага на дребно от 13,25 лв./кг до 13,89 лв./кг, а в Бургас е най-скъпо. В другите търговски обекти цените на продукта се запазват в рамките на 13,00 лв./кг и 13,18 лв./кг. Агнешкия бут се търгува на цени от 12,50 до 15,00 лв./кг., а плешката може да бъде намерена от 12,65 до 14,00 лв./кг.

По-рано днес по време на поръчаната от премиера обиколка по малки и големи магазини в страната финансовият министър Симеон Дянков отчете лек в спад в цените на основните хранителни стоки.

Министърът е установил, че след шоковото поскъпване яйцата вече са с цена под 30 стотинки, съобщава bTV.

Министърът се движи с експерти, които имат за цел да установят има ли спекулативно повишение на цените преди Великден. Заедно с Дянков обиколка в търговските вериги трябваше да прави икономическият министър Трайчо Трайков, който обаче снощи подаде оставка. Към обиколката трябваше да се присъедини лично и премиерът, но поради „напрегнатата" политическа обстановка той не успя да се включи.

Финансовият министър продължава наблюдението на пазара на храни в страната. След като мина през южната България, продължението на обиколката остава в тайна.