Министрите на икономиката и здравеопазването - Трайчо Трайков и Стефан Константинов, са подали оставка.
Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на ГЕРБ, разпространено до медиите вчера вечерта.

Трайков не е подавал оставка, снощи Цветанов ми я поиска, заяви той в парламента
Още...

Веднага, след като се е върнал от Катар премиерът Борисов е свикал извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, която е обсъдила депозираните пред комисията оставки.

След като се е запознала с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ е решила да приеме оставките на двамата, се казва в лаконичното съобщение.

В ефира на Българската национална телевизия премиерът Борисов подложи на сериозна критика двамата министри. По думите му икономиката ни в последните три години е изостанала много и не е налице никакъв напредък. Капката, която е преляла обаче, е гафа с бизнес форума ни в Катар.

Заместник-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на подалия оставка министър на икономиката Трайчо Трайков
Шефката на здравната комисия в НС Десислава Атанасова пък е новият здравен министър

Въпреки едночасовото интервю на премиера в студиото на БНТ не става съвсем ясно защо именно министър Трайков е отстранен от кабинета.

Неяснотата и съмненията около уволнението на министър Трайков се засилват и факта, че мнозина смятат Трайков за един от най-кадърните министри в кабинета, с ярко изразена позиция и отстояването й пред премиера.
Припомня се и неговата твърда позиция спрямо енергийните гиганти Лукойл, Газпром и по повод строежа на АЕЦ „Белене".

За здравния министър премиерът посочи, че е честен човек и че лично той му е фен. Стефан Константинов обаче за кратко е успял да се скара с всички.
(По-надолу ви показваме оставката на министъра, в която той заявява, че се оттегля защото ГЕРБ не са го подкрепяли и са възпрепятствали работата му)

Цветанов:
Всеки министър е с потенциален жълт картон от премиера
Още...

По време на интервюто си по БНТ, което свърши в 9 часа Борисов все още не бе наясно кой ще е новият здравен министър. По думите му спрягани имена са тези на Менда Стоянова - най-обсъжданото име, Десислава Атанасова и зам.финансовия министър Владислав Горанов.

Премиерът обяви, че няма да залага повече на лекар за горещия стол и ще хвърли на амбразурата човек с висок пост от управляващите.

Час по-късно - отивайки на среща с президента Плевнелиев, Борисов вече бе избрал новия министър - Десислава Атанасова, която го придружи до "Дондуков" 2 заедно с Добрев..

На брифинга след разговорите с Плевлнелиев премиерът още веднъж коментира причините за смяната на двамата министри, като отново се размина с казаното от Цветанов сутринта.

Като причина за отстраняването на здравния министър Стефан Константинов бяха посочени цените на лекарствата.
Дадох шанс на Константинов, но той върви след събитията. Нищо не е налагало да се повишават цените на лекарствата и той носи отговорност", каза Борисов.

Относно другия отстранен министър на икономиката - Трайчо Трайков премиерът също каза, че му е възлагал огромни надежди и добави:
„За съжаление все още говорим за първа копка за интерконектор с Румъния, за първа копка за интерконектор с Гърция, а минаха три години..."

Демонстративно Борисов се обърна към бъдещия икономически министър - „Привличането на инвестиции, построяването на язовири, на каскади е също много важно. Там искам да вложиш огромни усилия и по-малко да пътуваш и да се печеш на слънце".

 

Неяснотата и съмненията около уволнението на министър Трайков се засилват и факта, че мнозина смятат Трайков за един от най-кадърните министри в кабинета, с ярко изразена позиция и отстояването й пред премиера. Припомнят се и неговата твърда позиция спрямо енергийните гиганти Лукойл, Газпром и по повод строежа на АЕЦ „Белене".

Премиерът Борисов бе дал срок на министъра за предоговаряне на цените и "заплаши", че ако не се решат проблемите, следва оставка. Министърът на здравеопазването е подал оставката си още на 13 януари, но едва днес разбрал, че тя може би ще бъде приета, допълва БНТ.

Министър Трайков си отива заради провала на форума в Катар, който не бе посетен от местния бизнес и заради несправянето му със стачката в "Горубсо - Мадан".

Миньори и работещи в администрацията на "Горубсо - Мадан" настояха на протест за изплащане на заплатите и отнемане на концесията за експлоатация на рудника. Министър Трайков коментира в Катар, че Министерството на икономиката предприема действия по отнемане на концесията на „Горубсо-Мадан".