Турски съд в Диарбекир, Югоизточна Турция, е разпоредил на властите, отговарящи за телекомуникациите в страната, да забранят достъпа до сайтове, показващи корицата на днешния брой на френското издание „Шарли ебдо", на която е изобразен пророкът Мохамед, съобщават световните медии, позовавайки се на Анадолската информационна агенция.

Изданието излезе за първи път днес, след като преди седмица терористи атакуваха редакцията му в Париж и отнеха живота на 10 негови сътрудници и двама полицаи.

По-рано днес турската полицията е спряла камиони, напускащи печатницата на просветския вестник "Кувхюриет" и е проверила съдържанието на вестника, след като той реши да публикува избрани карикатури на „Шарли ебдо".

От „Кувхюриет" съобщиха, че полицията е позволила разпространението на броя да продължи, след като се е уверила, че не са поместени карикатури на Мохамед.

Междувременно мюсюлмански духовници в Близкия Изток, които осъдиха нападението над редакцията на „Шарли ебдо", разкритикуваха френския сатиричен седмичник за публикуването на нови карикатури на пророка Мохамед в първото си издание след убийствата.

Според мнозина решението за публикуване на нови карикатури на Мохамед е ненужна провокация и знак за неуважение, което ще създаде нови сблъсъци.

Подобни карикатури подклаждат чувства на омраза и негодувание сред хората и публикуването им показва презрение към чувствата на мюсюлманите, каза главният мюфтия на Йерусалим и палестинските територии Мохамед Хюсеин.

Алжирският независим ежедневник "Echorouk" отвърна със собствена карикатура на първа страница, показваща мъж с плакат „Аз съм Шарли" до военен танк, мачкащ плакати за Палестина, Мали, Ивицата Газа, Ирак и Сирия. Заглавието отгоре е „Ние всички сме Мохамед".

В Иран водещ аятолах каза, че публикуването на нови карикатури на Мохамед се равнява на обявяването на война на всички мюсюлмани.