Тази сутрин новият брой на френското сатирично списание „Шарли ебдо" достигна до будките за вестници и списания във френските градове точно навреме. Публикуването на новия брой е точно седмица след терористичното нападение срещу списанието, при което бяха убити 12 души, включително основните карикатуристи на „Шарли ебдо", отбелязва СиЕнЕн.

Очаква се три милиона броя да бъдат разпространени във Франция и други държави, като обикновено списанието на седмица продаваше по около 60 хиляди броя.

„Шарли има много приятели", отбелязва се в писмо на втората страница на новия брой.
Писмото благодари на „милиони" поддръжници, „които наистина са на наша страна, които искрено и дълбоко „са Шарли".

"Ал Кайда" в Йемен пое отговорност за атаката срещу "Шарли ебдо"
Още...

Една от карикатурите в броя е озаглавена: „Keep Calm and Charlie On", използвано на британски агитационен плакат от началото на Втората световна война - „Keep Calm and Carry On" („Запази спокойствие и продължи в този дух").

Също е публикувана карикатура на лидера на „Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, която беше пусната в „Туитър" от списанието в деня на атентата.

На корицата на списанието има карикатура на пророка Мохамед, който плаче и държи следния надпис: „Je suis Charlie" ( "Аз съм Шарли"), а над него е написано „Всичко е простено" на френски. На главната страница под „Шарли ебдо" е написано също „Безотговорен вестник".

Въпреки светската позиция и някои подли карикатури на изданието, много парижани обявиха, че биха си купили новия брой на списанието.

Кореспондент на bTV в Париж заяви, че в 5:30 часа е имало опашки от чакащи хора пред павилионите за вестници и списания, за да се сдобият с новия брой, който е преведен на английски, испански, италиански и турски език и е разпространяван дори в Турция.

Турският опозиционен вестник Cumhuriyet публикува няколко страници от „Шарли ебдо".

Новият главен редактор на „Шарли ебдо" Жерар Биар заяви, че френските и италианските варианти на броя ще бъдат на хартиен носител, докато на английски, испански и арабски ще бъде на електронен формат.

Според него турската версия е „най-важната" от останалите за чужбина.

„Турция е в труден период и светският начин на живот е атакуван", добави Биар.

По-късно "Франс прес" съобщи, че първият брой след терористичната атака срещу „Шарли ебдо" е бил разпродаден за минути във Франция.

Продавачите на вестници и списания обявиха, че търсенето на последния брой на „Шарли ебдо" е голямо.

„Невероятно. Имах опашка от 60-70 души, които ме чакаха да отворя", каза жена, която работи на вестникарска будка в Париж. „Никога не съм виждала подобно нещо. Всички мои 450 копия бяха продадени за 15 минути", поясни тя и добави, че е отворила павилиона, намиращ се на метростанция Gambetta в Париж, в 5:45 часа местно време.

"Франс 24" отбеляза, че тиражът на специалното издание ще нарасне до 5 милиона, а не 3 милиона както по-рано беше съобщено.

Данните от продажбите няма да излязат веднага.