Премиерът Борисов освобождава двама зам. министри. Това са - на транспорта Първан Русинов и на културата Тодор Чобанов.

На мястото на Първан Русинов е назначен Валери Борисов, а ресорът на Тодор Чобанов в културното ведомство поема друг зам.министър -  арх. Георги Стоев.

Решението е изцяло на министър-председателя, който посочи, че отстранява Първан Русинов заради несправянето му с въвеждането на електронното правителство.

Най-хваленият зам.-министър в правителството на Бойко Борисов - Тодор Чобанов, пък се оказа, че е отстранен заради недостатъчния му опит в сферата на археологията (Чобанов е с докторска титла по археология?!, б.р.).
Припомняме, в момента Чобанов участва в кампанията на ГЕРБ за президентските и местни избори.

Културният министър Вежди Рашидов пък поясни пред медиите, че за Тодор Чобанов се готви друг пост.

Сидеров причака с неудобни призиви Борисов пред базиликата
Още...

Премиерът съобщи за двете смени в кабинета, докато инспектираше развитието на археологическите разкопки под базиликата „Света София". На въпрос защо сменя Чобанов - човекът, който най-активно е работил именно по този проект, той отговори: „Най-активно работеше министър Рашидов, Данчето Фандъкова".
Попитан защо все пак го отстранява, премиерът отговори: „Защото искам по-добри". На въпрос какво толкова не му харесва в Тодор Чобанов Борисов посочи: „Искам по-голям ритъм на работа, искам за 6 месеца това (разкопките - бел. р.) да е приключило, защото искам светът да му се радва".

Помолен да обясни какво е довело до оставката на Първан Русинов, той подчерта: „Защото се наложи от един месец аз да ръководя електронното правителство, а това преди две години съм го възложил на него". „Искам и там за 8-10 месеца да приключим с електронното правителство", коментира още Бойко Борисов.

"Много пъти съм казвал, че който не издържа на ритъма и с темповете, които искам, просто слагам друг, кое е учудващото", заяви още министър-председателят. По думите му Първан Русинов не е постигнал нужния синхрон в работата по електронното правителство.
Човекът, който се опитваше да го направи, Валери Борисов, от три седмици го наблюдавам как работи, е новият зам.-министър, каза още Борисов.

Според културния министър Вежди Рашидов Тодор Чобанов не е уволняван. „Дайте да говорим истината. Никой не е уволнил Чобанов, той не е освободен, преминава на друга работа, скоро ще чуете", заяви Рашидов. По думите му съвсем скоро министър-председателят ще обясни каква е новата позиция на Чобанов.

Заради многото средства от ЕС, идващи за паметниците на културата и за развитие на археологията у нас, Министерството на културата имало нужда от много опитен човек, какъвто според Рашидов, е Стоев. "Чобанов е много млад, много перспективен и талантлив човек, посочи Рашидов и допълни - той много добре си е учил уроците и наистина теоритичните му познания са добри".
Според Рашидов Чобанов би бил много полезен в сферата на културния туризъм. Животът е пред него, смята министърът на културата.

На въпрос на News.bg защо дни преди изборите правителството е разбрало, че Чубанов няма достатъчно опит в археологията, Рашидов отговори: „Кой ви каза, че един човек може да бъде сменен непременно след изборите, защо трябва да бъде освободен след изборите?".
По думите на Рашидов премиерът е решил, че „имам нужда от Чобанов другаде". „Аз съм безпартиен човек и изборите малко ме интересуват", коментира той.